DE LENTE KOMT (OP ALLERLEI MANIEREN)

Je weet: tante Dora is een groot voorstander van positief denken. Niet kniezen, maar vooral de goeie dingen zien. Na regen komt zonneschijn. Op deze toch nog druilerige zondag kun je je dat nauwelijks voorstellen, maar de aankomende week wordt het toch echt beter. Geen storm en regen meer, maar zon en uiteindelijk ook een beetje warmte. Dat mag ook wel, want woensdag 20 maart breekt officieel de astronomische lente aan.

Op 20 maart, precies om 22.58 uur ’s nachts is het moment aangebroken, waarop de dag even lang duurt als de nacht. Het is even lang donker als licht. Vanaf woensdag worden de dagen langer dan de nachten. ‘Op naar het licht’, zongen de socialisten vroeger, in de tijd dat tante Dora nog jong was, en op de KVP stemde. Waarmee we het ezelsbruggetje tussen het begin van de lente, en de Statenverkiezingen hebben gelegd, die ook aanstaande woensdag worden gehouden.

Verkiezingen

Onze vaste lezers weten het maar al te goed: tante Dora hamert er bij elke verkiezing op: ga stemmen! Het is zondermeer waar dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten, zeg maar: de verkiezing voor de parlementen van de provincies, veel burgers weinig zeggen. Toch zijn het wel degelijk belangrijke verkiezingen. Provincies verdelen heel veel geld, en bepalen dus of er geld gaat naar goede thuiszorg en naar natuurgebieden, of naar snelwegen en bedrijventerreinen. Om eens wat thema’s te noemen.

Je hebt nog een paar dagen om uit te zoeken, waar jouw eigen voorkeuren liggen. In alle provincies zijn er provinciale kieswijzers, die je bij een keuze kunnen helpen. Op internet staan de verkiezingsprogramma’s, en in allerlei media worden de provinciale lijsttrekkers voorgesteld. Nog nooit was het gemakkelijker, om je te oriënteren.

Sjiek

Alle Provinciale Staten in Nederland kiezen in mei tenslotte de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is het wat sjieke parlement, dat het werk van de dames en heren uit de Tweede Kamer controleert. Als de door de Tweede Kamer aangenomen wetten en maatregelen volgens de Eerste Kamer niet deugen, dan gaan die wetten en maatregelen niet door. Het ziet ernaar uit dat de samenstelling van de Eerste Kamer door de verkiezingen flink gaat veranderen. Als de partijen die nu de regering vormen minder van hun partijgenoten in de Eerste Kamer hebben zitten, dan wordt het moeilijk om wetten door te voeren. Daar moet je een meerderheid voor hebben.

Vind jij het belangrijk dat de Eerste Kamer zo blijft zoals hij blijft? Stem dan, aanstaande woensdag. Als je wilt dat de samenstelling van de Eerste Kamer verandert, ga dan ook stemmen op de twintigste. Natuurlijk heb jij maar één enkel stemmetje, waarmee je nauwelijks invloed lijkt te hebben. Maar wie deze en andere verkiezingen overslaat, heeft helemaal geen invloed. Nul komma nul. Laat je de kans niet ontnemen om de lente in te luiden met jouw stem, op woensdag 20 maart. Kleine moeite, mogelijk grote gevolgen.

LEES MEER: Politici weten niet altijd wat er speelt onder de gewone mensen:

DINGEN, DIE POLITICI MEESTAL NIET WETEN OVER ARMOEDE

Dit vind je misschien ook leuk...