DE MEESTE PIJNTJES EN ONGEMAKJES GAAN VANZELF OVER

Zul je net hebben: gisteren een artikel over ziektekosten, kreeg Neef M gistermiddag ineens erg veel last van zijn schouder! Zozeer, dat het typen van deze tekst hem zwaar valt. Je krijgt dus maar een korte tip, vandaag. Maar wel een goeie, die bovendien aansluit bij de tip van gisteren. Want zelfs de meest vervelende ongemakken, kwalen en pijntjes gaan weer vanzelf over. Of bijna vanzelf, als je de warme kruik meetelt waarmee de neef met de au zijn pijnlijke schouder gisteravond al heeft behandeld.

Hier een aantal huismiddeltjes dat een bezoek aan de huisarts waarschijnlijk overbodig maakt (en aan de kliniek en de specialist al helemaal):

• Een warme kruik, dus. Super eenvoudig, maar in veel gevallen heel effectief. Want warmte is tegen veel dingen goed, van pijnlijke schouders tot sommige menstruatieklachten. Goed heet maken, hoor. Kokend water!

• Ga vroeg naar bed. Slapen is een van de meest effectieve medicijnen. Als je door de pijn moeilijk kunt inslapen, helpt een paracetamolletje heel goed. Paracetamol werkt ongeveer vier uur, net genoeg om lekker in je slaap te komen. Niet de hele dag door een pijnstiller, maar wanneer het echt nodig is.

• Warme melk met honing is de favoriet van onze kruidenvrouw Hermine uit het Gelderse Haambeek. Helpt subiet tegen verkoudheden en tegen het gevoel dat je een beetje warme troost nodig hebt. En wie heeft niet af en toe warme troost nodig? Iedereen toch?

• Rust kan echt helpen. Valt het je ook weleens op, dat de meeste mensen ziek, grieperig en snotterig worden, als het bijna vakantietijd is? De pijp is gewoon leeg. De pijp loopt weer langzaam vol als je eens even niks doet, desnoods op advies van de huisarts.

• Geduld is ook een schone zaak, als het om pijntjes en ongemakjes gaat. Want soms heeft ziekte gewoon even de tijd nodig om uit te razen. En tegen lang niet alles kun je effectief wat doen. Wie verkouden is of griep heeft, kan daar geen pil tegen slikken. Gewoon uitzieken is het beste.

De neven zijn geen artsen. Als je je echt helemaal niet lekker voelt, en jouw toestand lijkt niet op de ongemakjes die we allemaal weleens hebben, ga dan alsjeblieft naar je huisarts. Hij of zij kan dan beoordelen wat er moet gebeuren. Of wat er niet hoeft te gebeuren. Maar de normale pijntjes gaan meestal mettertijd vanzelf weg, al dan niet met de hulp van warme melk en een warme kruik.

Zo, en nou stopt deze neef met typen, want je moet je vooral niet forceren. Ook een wijsheid van tante Dora. Op de gezondheid van onze lezers!

LEES MEER: Voor onze lezers die het recept nog niet kennen:

MELK MET HONING

Dit vind je misschien ook leuk...