DE PIJPROKER

Je schrikt er bijna van, als je er nog eentje tegenkomt: een pijproker. Deze mensensoort is immers vrijwel uitgestorven. Jonge mensen kunnen zich er nauwelijks een voorstelling van maken, maar een halve eeuw geleden rookten veel mannen een pijp. Dat was toen best wel een beetje hip. ‘Iedereen’ rookte vijftig jaar geleden, maar een pijp: dat was toch wel bijzonder.

dora-pijproker

Alleen echte mannen rookten een pijp, want vrouwen deden dat nadrukkelijk niet. Die rookten filtersigaretten met menthol. De mannen die een pijp rookten, hadden stijl, vonden ze zelf. Niet haastig een peuk naar binnen hijsen, maar bedachtzaam van een pijpje genieten, en nadenken over de mooie dingen van het leven. Of met een sportieve pet op het hoofd en een hippe pijp in de mond rondtoeren in een vlotte sportauto met open dak. Pijproken was niet voor ‘gewone’ mensen, leek het wel.

Open haard

Het was ook zo’n fijn ding in je hand. Tijdens een goed gesprek bij de open haard kon je de pijp omdraaien en met de steel naar je gesprekspartner wijzen, en zeggen: ‘Daar heb je een punt, Lodewijk. Daar heb je zeker een punt.’ Het vullen en aansteken van een pijp was ook zo’n fijne bezigheid, die aan iedereen liet zien hoe beschaafd je wel was. En eigenlijk ook wel een beetje sexy. Het is niet voor niets dat Playboy-directeur Hugh Hefner zich met een pijp liet fotograferen, terwijl hij in zijn ochtendjas de krant doornam, midden tussen de jonge dames.

Van die hippe pijp kreeg je natuurlijk ook gewoon kanker, net als van alle tabak. Dat sommige modieuze pijptabakken naar toffee en appeltaart roken, maakten ze niet minder schadelijk. Kanker en hartziekten zijn niet sexy, en zo werd de pijp in de ban gedaan, samen met zware shag en mentholsigaretten. Met een pijp in je mondhoek maak je geen indruk meer op jonge dames, zelfs niet in een sportauto met open dak. En zo blijft het schrikken, als je weer een man met een pijp ziet.

dora-wijsheden-stoere-pijp

Natuurlijk is het ook voordeliger als je geen pijp rookt. Tabak is peperduur, en zonder tabak vallen jouw ziektekosten op de lange duur ook veel lager uit. Dag pijp!

LEES MEER:   Roken is duur: http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/roken-is-duur/

Dit vind je misschien ook leuk...