DE ‘SPINAZIEACADEMIE’ HAD INVLOED OP DE HOLLANDSE KEUKEN

Tante Dora heeft als jong meisje nog de Huishoudschool bezocht. Ruim twee jaar maar, tot haar veertiende. Toen moest ze gaan werken, in een ‘dienstje’, zoals dat vroeger heette: licht huishoudelijk werk doen en helpen bij het koken. Veel meisjes uit minder welvarende milieus bezochten na de Lagere School de Huishoudschool. Je kon er gemakkelijker een baan mee vinden in de huishouding. En als je trouwde en kinderen kreeg, dan kon je de kennis over het huishouden goed gebruiken voor je eigen gezin.

De Huishoudschool heeft niet alleen de carrière van veel meisjes bepaald. De opleiding had ook grote invloed op de manier waarop wij in Nederland aten, en nog eten. Het eeuwige trio aardappelen-groente-vlees is min of meer een uitvinding van de Huishoudschool. Op de ‘spinazieacademie’, zoals de school ook wel werd genoemd, werd onder andere geleerd hoe je voor een gezin zonder poespas een uitgebalanceerde en voedzame maaltijd kon bereiden.

Eiwitten

Er moesten voldoende eiwitten in zitten, en calcium voor sterke botten en tanden, en ijzer en vitaminen, zodat je geen bloedarmoede kreeg. Goede gezondheid begon met goed eten, en daar moest je je verstand bij gebruiken. Goed koken was een serieuze bezigheid, vooral met de ontberingen van de oorlog nog vers in het geheugen.

Inmiddels hebben de couscous, de tagliatelle en de cranberries de piepers, de kool en de lapjes suddervlees van hun voetstuk gestoten. Gewoon aardappelen, groenten en vlees hebben een oubollig imago gekregen. Niet helemaal terecht, overigens. Een recent onderzoek naar de gezondheid van mannen toonde aan, dat mannen die elke dag het klassieke Hollandse avondeten aten, de beste gezondheid hadden.

Koolhydraten

Eigenlijk mag dat geen verrassing heten. Aardappelen, groenten en vlees zijn ooit met elkaar gecombineerd, omdat dit drietal alle eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen levert, die een mens nodig heeft. Dat wisten de leerkrachten op de Huishoudschool driekwart eeuw geleden al, gebaseerd op onderzoek dat toen al een verband legde tussen goed eten en een goede gezondheid.

Gezondheid kun je eten, leerden leerlingen van de Huishoudschool. Nu de ouderwetse Huishoudschool is verdwenen, verdwijnt ook de ooit vanzelfsprekende keukenkennis die nodig is voor de bereiding van goede en gezonde maaltijden. Tegenwoordig regeert de magnetron de keuken, en eten veel mensen chemisch opgepepte rommel.

Leer zelf weer koken, zegt tante Dora tegen haar nichtjes (en tegen haar neven, heus wel!). Het mag tegenwoordig ook volop vegetarisch zijn. Koken gaat niet alleen over lekker, maar ook over gezond. Het hoeft natuurlijk niet elke dag Hollandse pot te zijn. Maar als je echt kunt koken met echte ingrediënten, dan dien je jouw gezondheid.

LEES MEER:   Sudderlappen en ramen lappen, daar bleef je gezond bij:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/sudderlappen-en-ramen-lappen-gewoon-gezond/

Dit vind je misschien ook leuk...