DE STRENGE WAARHEID OVER GELDVERSPILLING

Laten we vandaag eens een beetje streng zijn. Wij van tante Dora schrijven onze dagelijkse tips, recepten en bespaarberichten onder anderen voor mensen die heel weinig geld hebben, bijvoorbeeld omdat ze van een uitkering moeten leven. Dat doen ze niet vrijwillig, en het is een hele uitdaging om onder die omstandigheden overeind te blijven, vooral financieel. Dan kun je alle tips gebruiken die je kunt krijgen.

Maar de tips zijn niet alleen voor mensen die op een minimum proberen te overleven. Ook ‘gewone’ Nederlanders en Vlamingen kunnen baat hebben bij een zuiniger leven. Minder geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt heeft voor iedereen voordelen, ook voor hen die het geld best zouden kunnen missen. Hier drie belangrijke redenen waarom spaarzaamheid in elke financiële situatie zinvol is:

  • Als je geen geld meer uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt, of die je louter en alleen doet omdat de buren ze ook doen, of die je meer uit verveling dan uit noodzaak doet, dan houd je geld over voor de echt belangrijke zaken. Je kunt drie keer per week buiten de deur eten. Dat kost je op jaarbasis een fortuin, terwijl niet ieder restaurantbezoek een topper is. Je betaalt duizenden euro’s per jaar voor iets dat het geld soms gewoon niet waard is. Waarom ga je niet minder uit eten, misschien maar één keer per week, en besteed je de uitgespaarde duizenden euro’s aan een hele leuke reis naar een plek waar je al heel lang naartoe wilde, maar dacht nooit te kunnen komen, omdat je zogenaamd ‘geen geld hebt’. Dat geld heb je wel, maar je hebt ervoor gekozen om het zinloos en doelloos aan onzin uit te geven. Stoppen ermee, besparen, sparen en echt iets goeds en zinvols ondernemen. Het is een kwestie van omdenken.

  • Geld uitgeven is verslavend. Shoppen is een volkssport, waarin meer geld omgaat dan in de gokbusiness. Net als bij gokken ben je het geld uiteindelijk gewoon kwijt. En toch ga je telkens weer kopen om het kopen, omdat ‘iets’ in je zegt dat je het moet doen. Doorbreek die eeuwig ronddraaiende kring van je koopverslaving. Het voelt beter, het voelt ‘clean’.
  • Eindeloos dingen kopen die je niet nodig hebt, is slecht voor het milieu. Elke dag komen er in de Rotterdamse haven hele containerschepen vol spullen uit China binnen, waar niemand om gevraagd heeft, die slecht van kwaliteit zijn, die door allerlei omstandigheden spotgoedkoop zijn, en die binnen een week in de hebbedingetjeswinkel of in de webshop liggen. Er zijn kostelijke grondstoffen voor gebruikt, met vieze steenkool gestookte elektriciteitscentrales hebben stroom voor de fabricage opgewekt, en miljoenen liters water zijn ervoor versproeid, om dat ‘leuke’ flutding te maken dat bij jou een wintertje op de schoorsteenmantel staat, voordat je het verveeld weggooit. Spaar het milieu door op onnodige uitgaven te besparen.

Geld dat je over de balk smijt is weg. Je kunt het maar één keer uitgeven. Er is geen resetknop op geld uitgeven. Je kunt het niet nog een keer overdoen. Weg is weg. Ook als je meer dan genoeg geld hebt, is dat eigenlijk doodzonde. Bespaar, spaar en maak je dromen waar. Het kan, als je maar wilt.

LEES MEER:   Investeer niet in bitcoins, maar plak een zegelboekje vol:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/zorgeloos-sparen-met-hoge-rente-zegeltjes-plakken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wil schreef:

    Neef Groen,
    Een heel goed geschreven artikel. Door de overdaad aan te goedkope spullen krijgen de mensen steeds meer ‘rommel’ in huis die ze niet nodig hebben. En iedere keer een klein bedrag neertellen voor dit soort spullen gaat ook aardig in de papieren lopen. Wees blij met wat je hebt en wees er zuinig op dan die je er ook langer mee en hoeft niet steeds de knip open.