DE THERMOSFLES VOOR WARME ÉN KOUDE DRANKEN
Eigenlijk is ‘Thermos’ een merknaam, van een van de eerste flessen die warme dranken uren lang warm kon houden, dankzij goede isolatie. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw namen mensen steeds vaker een thermosfles of thermoskan mee naar hun werk of op een picknick. Lekker warme koffie of thee, uren nadat hij gezet was: wat een luxe!
Ook in de negentiende eeuw namen boeren en landarbeiders drinken mee naar hun werk. Dat zat niet in een thermosfles, maar in geëmailleerde metalen flessen of kannen. Die waren niet geïsoleerd, dus dronken de boeren koude thee en koffie. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon je op rommelmarkten van die geëmailleerde metalen flessen kopen, als nostalgische herinnering aan al die koude thee.
Spiegelende binnenkant
Een thermos heeft een isolerende, reflecterende glazen binnenfles. De luchtlaag en de spiegelende binnenkant van de klassieke thermosfles zorgen ervoor dat er maar heel weinig warmte uit de kan of fles ontsnapt. Hoewel veel isolatiekannen tegenwoordig een metalen binnenfles hebben, zijn de thermosflessen en -kannen van glas nog steeds superieur.
Thermoskannen en flessen kunnen vloeistoffen niet alleen warm houden, maar ook goed koud. Als je vaak gaat picknicken, is het goed om een aparte isolatiefles of – kan voor koele dranken aan te schaffen. Die moet je dan niet gebruiken voor koffie of thee, want dan gaat je koude limonade snel naar koffie smaken.
Je kunt de koele thermos gebruiken voor limonade, gekoelde melk, of zelfs voor koude soepen zoals gazpacho. Warm of koel: een thermosfles of isolatiekan maken het je mogelijk om overal dranken op temperatuur te serveren. Die hoef je dan dus niet in een café of restaurant te kopen, als je ergens een dagje uit bent. Dat scheelt.
LEES MEER: Je kunt ook van simpele materialen je eigen wijnkoeler knutselen:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/lekker-koel-in-een-zelf-geknutselde-wijnkoeler/