DE WEEK VAN HET GELD

Misschien is het je een beetje ontgaan, maar we leven sinds gisteren in de Week van het geld, die duurt tot 31 maart. Deze week is bedoeld om kinderen en jonge mensen te leren om verstandig om te gaan met geld. Dat is niet onbelangrijk, want onderzoek toont aan dat veel jongvolwassenen zo slecht op hun centen letten, dat ze bij bosjes in de schuldensanering terechtkomen. Ze hebben in hun jeugd eenvoudigweg niet geleerd dat je op je uitgaven moet letten, en dat je niet meer kunt spenderen dan er op je bankrekening binnenkomt.

dora-zakgeld

De Week van het geld presenteert een compleet programma voor het onderwijs, met een website, lespakketten, videoreportages en een geldkrant. Behalve door banken wordt de Week van het geld mede georganiseerd door het Nederlandse Ministerie van Financiën. Dat heeft over het afgelopen jaar miljarden minder uit hoeven geven dan was gepland, dus de vele geldadviezen komen niet van de minste.

Sappelende ZZP’r

Misschien zou er ook eens een Week van het geld voor volwassenen moeten worden georganiseerd? Zeker als je in een uitkering zit of een sappelende ZZP’er bent, dan is het passen en meten met jouw beperkte budget. Dat is echt een kunst. Een moeilijke kunst, als je voorheen gewend was aan een meer dan volle bankrekening, elke maand. Je moet er soms je hele denken voor omzetten.

Vroeger was armoede de norm. Je wist niet beter, en leerde van kindsbeen aan dat je niet alles kon krijgen wat je hartje begeerde. Tegenwoordig is veel geld uitgeven de norm geworden. Dat werkt lang door, zelfs als je bankrekening al langere tijd leger dan leeg is. Dat is een nieuwe soort levensles, die ook kinderen moeten leren. Of de simpele wijsheden van Dagobert Duck in de Week van het geld-krant voldoende zijn, is de vraag. Voor veel jongeren is geld uitgeven fun. Dat het ooit in hun leven ook bittere ernst kan worden, is ze niet altijd duidelijk.

dora-loterij

In de Week van het geld-krant staat wel een hele mooie gedachte, die voor alle mensen, jong en oud, rijk of arm, geldt: ‘Als je eenmaal genoeg (geld) hebt, maakt extra geld minder uit. Je wordt er niet nóg gelukkiger van.’ Zo is het maar net.

Lees meer op de website van de Week van het geld: https://www.weekvanhetgeld.nl/

spaarvarken 1

LEES MEER:   Houd het financiële overzicht, vraag altijd een kassabonnetje:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-altijd-een-kassabonnetje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...