DE WINTERDINGEN WORDEN LANGZAMERHAND LENTEDINGEN

Nu de lente bijna losgebarsten is, inclusief bloeiende narcissen en nestelende vogels, is het misschien goed om bepaalde winterdingen van je af te schudden. ‘Winterdingen’, wat bedoel je daarmee? Hier een aantal zaken die anders gaan dan in de voorgaande wintermaanden:

• Vet ze maar weer in, die schaatsen, en berg ze op. Smeer meteen de wieltjes van je skeelers. En de ketting van je fiets.

• Warme pantoffels vind je niet meer in de aanbiedingen. En als je die heel goedkoop vindt, moet je ze zeker aanschaffen. Het kan uiteindelijk nog best een paar dagen koud worden. Let vanaf nu op de aanbiedingen van open zomerschoenen en canvas sneekers.

• Een serieuze gewetenskwestie: zal ik die warme jas nog een paar weken dragen en ‘m niet wassen, of zal ik die warme jas nog één keer wassen om ‘m daarna definitief in de kast te hangen, voor de volgende herfst en winter?

• Nog een gewetensvraag: nu de tuin leegruimen en de bladeren en takken afvoeren? Of nog even laten liggen ter bescherming van de overwinterende dieren en planten, voor het geval het toch nog een paar graadjes gaat vriezen? Natuurljk weten we al langer, dat het beter is om niets van je tuin af te voeren. Takjes knip je klein.Blad laat je lekker liggen, de plantjes komen daaronder veel beschermder te voorschijn. Dus gewoon mulchen, zoals dat tegenwoordig heet. En beestjes, vogels en insecten gaan je tuin veel beter en vaker bewonen.

• Op een goed moment lusten de vogeltjes de vetbollen en pindakaas niet meer. Dan hebben ze andere lentedingen te doen. Probeer het nog een keer, en als het eeuwig duurt voordat de boel op is, dan weet je dat je geen nieuwe voorraad wintervoer hoeft te kopen. Let nu wel op de vogelbadjes.

Zomaar wat voorbeelden, die wel degelijk iets te maken hebben met besparen. Want de winter is duur, en de lentedingen zijn goedkoper. Zomerschoenen zijn goedkoper dan warme winterlaarzen. En als de vogeltjes er zelf wel weer uitkomen, qua voedsel, dan kun je daar ook mee stoppen. Leve de lente, leve de besparingen.

LEES MEER: Meer licht buiten, minder kosten binnen:

MEER LICHT BUITEN, MINDER KOSTEN BINNEN

Dit vind je misschien ook leuk...