DE ZAKJES VOOR DE GROENTE ZIJN ERG HANDIG (BEWAAR ZE!)

Sinds 1 januari 2016 zijn plastic boodschappentasjes niet meer vanzelfsprekend gratis. Sommige afhaalchinezen geven hun bami en nasi inmiddels wel weer mee in dunne zakjes, maar over het algemeen houden de Nederlanders er zich goed aan. We betalen zelfs niet meer voor een tasje, maar nemen steeds vaker gewoon een eigen tas mee, die we vaker gebruiken. Het resultaat is ernaar. De hoeveelheid plastic zwerfvuil is meetbaar afgenomen, en daar ging het toch allemaal om.

Toch zijn plastic zakjes in het dagelijkse huishouden best wel handig. Bijvoorbeeld om er gebruikte kleding voor de recyclecontainer in te stoppen, sterk ruikend afval apart te verpakken, of om er een kropje sla in vers te houden. In de tijd dat er nog wel tasjes werden weggegeven, hadden zuinige mensen vaak zo’n zakjesdoos. Je kunt in de supermarkt tegenwoordig zakjes en tasjes op de rol kopen, maar daar moet je uiteraard geld voor betalen. Bovendien voeg je daarmee extra plastic toe aan de toch al grote plasticberg.

Afwegen

In de meeste supermarkten kun je zelf je groente en fruit afwegen, en opbergen in een plastic zakje. Die groente- en fruitzakjes in de supermarkt zijn nog steeds gratis. En eigenlijk zijn ze best handig als vervanger van de oude tasjes. In sommige supermarkten hebben de groentezakjes zelfs een hengsel, zodat je ze kunt dragen. Veel supermarkten laten hun zakjes bovendien van natuurproducten maken, zoals suiker of zetmeel. Dat zijn dus ‘groene’ zakjes. Je kunt ze niet in de groencontainer doen, want ze horen bij het restafval. Ze zijn echter niet van aardolie gemaakt, waardoor het milieu veel minder wordt belast. Bovendien verteren ze tamelijk snel, als ze onverhoopt toch op straat of in het bos belanden.

De zakjes zijn dus weinig belastend voor het milieu, en bovendien gratis. Je kunt ze prima hergebruiken in het huishouden, voor het bewaren van groente en andere zaken. Gooi ze daarom niet weg, maar bewaar ze voor later. Trek de knoop niet te hard dicht, als je de groente afgewogen hebt. Dan kun je de zak thuis weer gemakkelijk openen, zonder de zak te beschadigen. En dan: hergebruiken maar! Na gebruik kun je ze altijd bij het plasticafval doen, of met een gerust hart in de grijze container gooien, als het biologisch plastic is.

LEES MEER:   Bubbeltjesplastic: ook zo handig om te bewaren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/bewaar-bubbeltjesplastic/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. johmar schreef:

    Ik koop steeds vaker mijn groente bij een groenteboer. Daar hangen papieren zakjes die ik liever gebruik dan de plastic variant, maar ook bij die zakjes vind ik eenmalig gebruik erg zonde. Dus die neem ik de volgende keer dat ik er groente koop gewoon weer mee. Toegegeven het zijn kleine dingen , maar als iedereen zo doet scheelt het toch weer veel onnodige productie en gebruik van grondstoffen en minder afval.

  2. izerina schreef:

    Ik heb stoffen netjes om losse groenten in te kopen. En inderdaad soms mis ik mijn vroegere voorraad plastic zakjes wel.