DINGEN DIE MENSEN VROEGER ALLEMAAL HADDEN, MAAR NU NIET MEER (MAAR ER WEL NAAR VERLANGEN)

Er wordt door oudere mensen weleens geklaagd over de hebbedingetjescultuur waarin we tegenwoordig leven. Als de buurvrouw het heeft, dan moeten wij het ook hebben, en wel nú! Iedereen wil het, en iedereen wil hetzelfde. Vroeger was dat anders, denken we dan. Nou, vroeger was het net zo! Toen waren er ook allerlei spullen die iedereen ineens in huis wilde halen. De oudjes halen herinneringen op:

Werkelijk iedereen verzamelde souvenirlepeltjes, gekocht van de punten van Douwe Egberts, of meegenomen van een heel verre vakantiereis naar Barneveld op de Veluwe. Die waren van pleet, dus moesten ze af en toe ook gepoetst worden, vonden de nette huisvrouwen.

Zwarte silhouetten van zwart aardewerk, met ingegraveerde witte lijntjes, van clowntjes of meisjes met paardenstaarten. Of de hertjes van Han van Meegeren. Van Meegeren werd berucht omdat hij schilderijen van Vermeer had vervalst, maar intussen hingen zijn geaquarelleerde mamma en baby hert bij iedereen boven het dressoir. Naast een wulps zigeunermeisje of een huilend zigeunerjongetje. In welke winkels kon je die dingen toen kopen? Discreet op internet bestellen bestond toen nog niet. Je moest ervoor naar een echte winkel.

Tinnen maatbekers in een rekje van gelakt eikenhout. Niemand wist waarvoor je de dofgrijze bekers kon gebruiken, maar het stond ambachtelijk, en daar gingen de mensen voor, een halve eeuw geleden. Ambachtelijk. Eigenlijk waren de zogenaamde tinnen bekers helemaal niet van tin maar van lood, want tin blijft eeuwig zilverkleurig, en lood wordt grijs. Maar de mensen zeiden toen ‘tin’, omdat dat leuker klinkt dan ‘lood’. Ambachtelijker ook.

Over ambachtelijk gesproken: die kopjes met ambachten van Douwe Egberts gingen in de jaren zeventig als een speer. Lekker een geurig kopje koffie drinken achter een gehaakt gordijntje, terwijl je gezellig bezig was met het macrameeën van een oud fietswiel, voor aan de muur boven de zitzak in de hoek.

En wat heeft dat allemaal met besparen te maken, tante Dora? Heel veel! Want al die hebbedingetjes van vroeger staan bol van de nostalgie. En nostalgie verleidt mensen ertoe om iets te kopen, bijvoorbeeld op een rommelmarkt of op Marktplaats. Oude meuk is geld waard. En het bezorgt je een warm gevoel van binnen. Als jij tenminste ook zo’n afdruiprekje van Tomado had, of gehaakte eierwarmers. Goed om even in de gaten te houden, in het komende seizoen van rommelmarkten. Als dat weer mogelijk wordt, natuurlijk pas.

LEES MEER: ‘Vroeger’ was wel rustgevend:

LEEF AF EN TOE RUSTGEVEND, ZOALS VROEGER

Dit vind je misschien ook leuk...