DOE EENS LEKKER OUDERWETS MET GANZENBORD EN PIMPAMPET

Groeien jouw kinderen ook al krom, omdat ze de hele dag met hun hoofd naar beneden boven het beeldscherm van hun iPhone hangen? Kun je dat gepiep in je broekzak eigenlijk niet meer verdragen, maar ook niet negeren? Kun je echt geen halve dag zonder, laat staan een hele? Ga dan snel ouderwets doen, en keer terug naar de gezelligheid van het predigitale tijdperk! De tijd van tante Dora, toen ganzenborden en pimpampetten het summum waren van samen gezellig bezig zijn.

dora-bordspel

Jongens, wat een dwingeland is die telefoon toch! Tegenwoordig zijn we niet op ons mondje gevallen, en geven iedereen een veeg uit de pan, als ze dat verdienen. Het liefst via het internet. We laten ons niet meer zeggen. Maar als Het Ding begint te ratelen, dan gehoorzamen we meteen. Ja meneer Facebook! Zeker, mevrouw Twitter! Kijk maar: ik pak mijn telefoontje al. Niet boos worden. Ik luister. Ga uw gang. Ik ben uw dienaar.

Dwingend

Leg dat apparaat nou eens weg, en ga eens wat ouderwets doen. Desnoods een beetje dwingend, als dat nodig is. Kijk of er bij oma op zolder nog oude legpuzzels of een doos met Monopoly ligt, of ga eens naar de rommel- of ruilwinkel. Neem je niet alleen voor om echt bordspelletjes en legpuzzels te gaan doen, maar doe het ook. Las een vast moment in, ten minste één maal in de week. Zorg dat er voldoende chips en limonade is, en zet de apparaten uit. Niet meer naar kijken!

Zondagavond eens lekker Memory of kwartet spelen, of een puzzel van 2000 stukjes leggen. Ideaal, die legpuzzels! Zo’n dijk van een puzzel krijg je niet in één avond af. Die ligt op een tafel, waar je elk moment van de dag naartoe kunt lopen. En je doet het samen, ieder doet er wat mee. Elk puzzelstukje leidt weer af van Het Ding. En het is goedkoop. Heel goedkoop! Nu iedereen ruilt en weggeeft, heb je zo een spel of puzzel voor (bijna) niks. Daar heb je geen app voor nodig, geen wifi of oplader. Je doet het met je handen en je ogen en je mond. Geheel natuurlijk, biologisch en onbespoten.

Dora gezelschapspelletje

Soms moet je je kinderen een beetje met dwang opvoeden. Het duurt misschien even, maar uiteindelijk krijgt de compleet app-loze vrijetijdsbesteding ook een plaatsje in de hoofden en harten der opgroeiende jeugd. Zo zijn ze meteen gewapend tegen de paniek, als de stroom een keer uitvalt. Want pimpampetten: dat kun je zelfs bij kaarslicht.

chocolademelk

LEES MEER:   Maak eens een arretjescake, voor bij het leggen der puzzel. Lekker met warme chocolademelk:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/arretjescake-goedkoop-simpel-snoepen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...