ARMENKLINIEK IN ULM

TANTE DORA

kliniek ulm

In Duitsland zijn ze al zover: daar hebben de zorgverzekeraars absolute macht over artsen en hun patiënten. In Duitsland kunnen mensen zomaar uit de verzekering worden gegooid. Dat gebeurt daar vooral, als de verzekeraar ziet aankomen dat de kosten om een patiënt met een chronische ziekte te (blijven) verzekeren voor hem te hoog worden.

Heel veel mensen die door de crisis zonder werk zijn komen zitten, zitten inmiddels ook zonder ziektekostenverzekering. Zelfs doodzieke patiënten worden zonder scrupules aan hun lot overgelaten. Als de verzekeraar er geen zin in heeft, kun je in Duitsland barsten.

Zo groeit er bij onze oosterburen, die er nog steeds prat op gaan dat ze in een rijk land leven, een leger van onverzekerden: slachtoffers van de crisis, zieke en rechteloze seizoenarbeiders uit Oost Europa, uitgeprocedeerde asielzoekers en anderen, die door allerlei omstandigheden tussen de wal en het schip zijn beland.

Gelukkig zijn er in Duitsland ook mensen die helpen, ook als ze dat uit hun eigen zak moeten betalen. Zoals de inmiddels gepensioneerde, maar nog steeds zeer geëngageerde arts Hans-Walther Roth uit Ulm. Hij begon enige jaren geleden, samen met andere barmhartige Samaritanen, in Ulm een zogenaamde ‘armenkliniek’. Ook in de Middeleeuwen had Ulm een armenkliniek, en op die traditie sluit dokter Roth bewust aan.

De armenkliniek helpt bijvoorbeeld mensen die sterven aan een terminale ziekte, maar die door hun artsen in de steek worden gelaten, omdat de verzekeraars hun honorarium niet willen vergoeden. Of mensen die dreigen te sterven aan kanker en dringend een levensreddende operatie nodig hebben, maar niet geholpen worden omdat ze door de verzekeraar aan de kant zijn gezet.ziekenhuis duitsland

De Duitse televisie maakte enige tijd geleden een documentaire over dokter Roth en zijn collega’s in Ulm. Als je de documentaire wilt zien (en als je een beetje Duits verstaat), kun je die nog eens bekijken op internet: http://www1.wdr.de/fernsehen/kultur/tag_sieben/sendungen/heilen-ohne-honorar100.html

Gelukkig is het in Nederland nog niet zo ten hemel schreiend als in Duitsland. Maar als de Nederlandse politiek er niet snel in slaagt om de calculerende winstmakerij van de Nederlandse zorgverzekeraars aan banden te leggen, dan gebeurt het hier ook. Dan kun je ook hier letterlijk doodvallen uit geldgebrek, terwijl de directeur van het ziekenhuis en de aandeelhouder van de zorgverzekeraar tevreden hun miljoenenbonussen opstrijken. Welkom in de nieuwe tijd, in de nieuwe realiteit!

 

LEES MEER:  Tegenwoordig maken de ziektekosten zelfs de meest gezonde mensen ziek:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/ziektekosten-maken-je-ziek/

beurs met geld

 

Dit vind je misschien ook leuk...