BESTUDEER DE BUITENLANDSE KEUKEN, JUIST ALS JE WEINIG GELD HEBT
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Natuurlijk zijn bruine bonen met een speklap en een goede pan Hollandse erwtensoep ook lekker, voedzaam en gezond. Bovendien zijn het geen dure gerechten. Maar ook in het (verre) buitenland hebben mensen geëxperimenteerd met goedkope maar gezonde producten, om lekker eten mee te maken. De volkskeuken van Italië, Mexico, het Midden-Oosten of Zuidoost Azië is al eeuwen lang een armeluiskeuken. Het kost niets, maar het is elke dag weer anders en lekker.
Toen tante Dora nog een jonge meid was, kon je nauwelijks ingrediënten uit de Aziatische of Italiaanse keuken kopen. De enig beschikbare ‘pasta’ was de enigszins kleffe elleboogmacaroni van Honig, waar nauwelijks iets Italiaans aan was. En het tegenwoordig zo populaire roerbakken werd hooguit gedaan in de keuken van de afhaalchinees, onzichtbaar achter het doorgeefluikje naar het restaurant. In de supermarkt of bij de kruidenier kon je de benodigde spullen in ieder geval niet kopen.
Buitengrenzen
Door het opengaan van de Europese binnen- en buitengrenzen kwamen er vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ineens wel bijzondere, tot dan toe onbekende producten in de Nederlandse schappen te liggen. Denk daarbij aan spaghetti, camembert, sojasauzen en allerhande basisgrondstoffen en sauzen uit de Indische keuken. En dat lag niet langer in de gespecialiseerde delicatessenwinkels of toko’s, maar in de supermarkt tussen de hagelslag en het half-om-half.
Veel Hollanders denken dat exotisch eten moeilijk te maken is, en dat de ingrediënten duur zijn. Niets is minder waar. Je kunt een couscousschotel met simpele groenten uit de voordeelsupermarkt maken. En een pastasaus van een tomaatje en wat brokjes diepvriesvis kost niets, maar smaakt naar meer. Mede dankzij de bijbehorende producten zoals harissa, parmakaas, ansjovisfilets en speciale kruiderij, is de bereiding ervan een fluitje van een cent.
Blader eens wat vaker in een Mexicaans, Aziatisch, Noord-Afrikaans of Italiaans kookboek. Die staan onder andere in jouw plaatselijke bibliotheek op de plank, gratis te leen, maar ook op internet vind je heel veel verschillende recepten. Trouwens voor iedereen die minder of geen vlees of vis meer wilt eten: er zijn erg veel prachtige vegetarische volwaardige gerechten in die verschillende keukens te vinden. Internet geeft van elk recept wel tien of twintig verschillende varianten, van doodsimpel tot ingewikkeld culinair. Op YouTube kun je zelfs meekijken, hoe de koks van dienst in hun video’s voordoen hoe het moet.
Toko
Als je recepten zoekt, en je zoekt met een half oog op de verkrijgbare spullen in jouw supermarkt of in de toko in jouw straat, dan kom je een heel eind. Let op de prijs, maar ook op smaak en op voedzaamheid. En als je een recept vindt dat er heel exotisch uitziet, maar waarvan je wel gelooft dat het lekker is? Probeer het gewoon! Misschien wordt het voortaan wel jouw favoriet. Als het om buitenlands eten gaat, gaat het bij uitstek over de drie kernpunten van Tante Dora: besparen, leven, genieten. Succes, en doe je best!
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl