COMMERCIE: BLIJF AF VAN DE MOESTUIN!

TANTE DORA

moestuin

Voor veel Nederlanders wordt hun eigen lapje moestuin inmiddels een vast onderdeel van hun overlevingsstrategie. Het is een ontwikkeling die al een aantal jaren aan de gang is. Ooit raadde een staatsecretaris arme ouderen aan om een moestuin te beginnen om hun karige pensioen aan te vullen, want ze ging toch echt niet de AOW verhogen. Prompt werd de moestuin een hot item, en een teken van verzet tegen betuttelende politici.

Een eigen moestuin is ook steeds meer een verzet tegen het besef dat ons leven wordt bepaald door enorme, wereldomspannende multinationals die knoeien met ons voedsel, en hun monopolypositie gebruiken om onsmakelijk veel geld te verdienen aan andermans honger. Verbouw je eten zelf, en bepaal daarmee zelf wat er bij jou op je bord komt.

Inmiddels heeft de commercie de moestuinrevolutie naar zich toegeharkt. Er valt veel geld te verdienen aan mensen die allemaal een moestuin of kruidentuin willen, maar niet precies weten hoe. Sinds kort helpt Albert Heijn de burgers op weg, met een promotiecampagne rond potjes met kruiden en groenten.moestuin ah En NPO startte op de publieke televisie een competitie waarin moestuinders niet alleen prijzen kunnen winnen voor hun moestuinen, maar ook voor de gerechten die ze van hun oogst hebben bereid.

Zo wordt de enigszins anarchistische, maatschappelijk zelfbewuste, nieuwe volkstuinbeweging weggeblazen door opgefokte spelletjesshows en groene wuppies aan de kassa. Springt er weer een joelende BN’er met een gebleekt gebit en een knalpaarse smoking in beeld, en begint beduuste moestuinders op de schouders te slaan voor hun té gekke courgettes! Ja mensen: applaus! Laat de kassa maar rinkelen!

Kan de commercie niet één keer met z’n tengels van iets afblijven dat nog niet door het grote geld en de media smerig wordt gemaakt? Wordt dan zelfs je eigen moestuin of kruidentuintje van je afgepakt? Een moestuin is geen format of een verdienmodel. Voor veel mensen is het een overlevingsmodel. Dat is armoede, dus. Respecteer dat, of zorg dat er in ons land geen armoede meer geleden wordt.

 

LEES MEER:  Al in het groeiseizoen van 2014 schreef Zuinig met tante Dora veel over het aanleggen van moestuintjes en kruidenperkjes. En dat gaan we in het groeiseizoen van 2015 ook zeker blijven doen. Lees alvast:

http://www.dora-besparen.nl/category/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/moestuin voor minima

 

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/maak-nu-een-kruidentuintje/

 

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/fruit-en-groente-ruilen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...