EEN NIET MEER NIEUW FENOMEEN ONDER DE LOEP: DE MAALTIJDBOX

TANTE DORA

Nu na vele jaren van promotie is ‘ie razend populair geworden: de maaltijdbox. Vele honderden grote en kleine ondernemers in heel het land bieden hun eigen variant van de maaltijdbox aan: goedkoop, exclusief, huiselijk of culinair, met vlees of vegetarisch, voor tweeverdieners of gezinnen, met biologische ingrediënten of met lokale producten. De maaltijdbox: letterlijk een doos met alle ingrediënten die je voor een aantal maaltijden nodig hebt, compleet met gemakkelijk te lezen recepten en instructies. De meeste boxen worden, heel gemakkelijk, aan huis bezorgd.

Dora maaltijdbox

Er zijn inmiddels ontelbare Nederlanders die uit de doos koken. Dat zegt iets over de manier waarop steeds meer mensen met hun eten omgaan. Hier een aantal conclusies die je uit de populariteit van de maaltijdbox kunt trekken:

  •  Veel mensen hebben geen tijd, of nemen geen tijd, om zich op een verantwoorde manier met hun dagelijkse warme maaltijd bezig te houden.
  • Daar voelen ze zich eigenlijk best schuldig over, tegenover zichzelf en tegenover hun partner en hun kinderen.
  • Ondanks hun schuldgevoelens kunnen of willen ze niet méér tijd aan boodschappen doen en koken besteden. Maar ze willen ook niet elke keer de pizzakoerier of zo laten komen, of de oudste met een knuistje geld of vaker de pinpas naar de snackbar sturen.
  • Ze hebben daarom vrij veel (extra) geld over om de boodschappen door een ander thuis te laten bezorgen. Die ander neemt ze het boodschappen doen verregaand af, en heeft sommige ingrediënten al voor een deel voorbewerkt, wat de bereidingstijd verkort.
  • De boxgebruikers hebben geen zin of geen tijd om kookboeken te lezen, of goed te leren koken. Blijkbaar vinden ze dat niet nodig. De summiere kookaanwijzingen die in de maaltijdbox zitten, zijn ze genoeg.
  • Welbeschouwd vinden de abonnees van de maaltijdboxen zich best goed bezig zijn. Zo’n maaltijdbox is hip, je eet nog eens verse groenten, en een deel van het schuldgevoel over druk!, druk!, druk! wordt op die manier van hun schouders genomen. Je laat zien dat je waarde hecht aan een gezonde maaltijd, maar dat je er op een moderne manier mee bezig bent. Win win.

paksoi

Wat de maaltijdbox vooral laat zien, is dat we koken, eten en van voedsel genieten anders zijn gaan zien dan we vroeger deden. Een smakelijke en voedzame maaltijd op een netjes gedekte eetkamertafel, waaraan na het diner nog aangenaam wordt nagetafeld door de huisgenoten, is een beeld dat langzamerhand verdwijnt. Nu waren wij Hollanders nooit zo culinair geïnteresseerd, zoals de Fransen, de Italianen of de Spanjaarden. Maar het eten was wel belangrijk, zeker in tijden dat er schaarste of armoede heerste.

 Irritatie en schaamte

Nu wekt de dagelijkse maaltijd vooral irritatie en schaamte op, lijkt het wel. De voorbereiding van het avondmaal duurt voor velen te lang, en wordt niet als voorpret ervaren, maar als een loden last. Toch wil niemand zichzelf en zijn kinderen tekort doen, zeker niet wat vitamientjes betreft. En als modern mens wil je aan anderen ook laten zien dat je ondanks je drukke leven wel weet hoe het moet, met eten. Dus geef je (te) veel geld uit aan een standaard maaltijdbox, en sust zo je culinaire geweten.

andijvie 1

Het is een grote winst dat meisjes tegenwoordig niet standaard naar de Huishoudschool worden gestuurd, zoals in de tijd toen tante Dora nog jong was. Meisjes kunnen nu uit vele beroepen en opleidingen kiezen. Maar de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om lekker en verantwoord te koken, zijn met het verdwijnen van de ‘spinazieacademie’ ook verloren gegaan, zo lijkt het. Zelf koken lijkt een verdwijnend ambacht. Jammer, want al die kant-en-klaar maaltijden en maaltijdboxen kosten veel geld, en ze ontnemen je eigenlijk de kans om koken als iets aangenaams en waardevols te leren kennen.

LEES MEER: Je kunt ook samen je moestuinoogst delen, en eten wat het seizoen je te bieden heeft:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/zijn-de-courgettes-al-rijp/

Dit vind je misschien ook leuk...