ETEN VOOR 2,50 EURO PER DAG?

TANTE DORA

beurs met geld

Kun je gezond, lekker en duurzaam eten voor 2,50 euro per dag? Die vraag stelde culinair journalist Loethe Olthuis zich anderhalve week geleden in een artikel in de Volkskrant. Olthuis en haar vriend gingen de uitdaging aan en probeerden dertig dagen lang van twee euro vijftig per dag te eten: ontbijt, lunch en diner. Want die twee euro vijftig is het bedrag waar een bijstandsmoeder met een stel kinderen van zou moeten kunnen eten. Volgens de instanties.

Het artikel in de Volkskrant is geschreven door iemand die het niet gewend is om voor zo weinig geld te koken. Voor haar is een cappuccino op een terras een normale drank, net als voor de meeste andere Nederlanders. Maar die cappuccino kost net zoveel als het hele bedrag dat zij en haar vriend dagelijks te besteden hadden. Geen cappuccino meer, dus.

Ook andere gewoonten moest ze afleren, zoals het kopen van dure biologische producten, en van normale porties vlees. En ze moest snel leren om bij alles wat ze kocht, kookte en at, uit te rekenen wat het kostte en waar bepaalde artikelen het goedkoopst waren. ‘Ik raak geobsedeerd door eten en de dagelijkse boodschappen’, schrijft Olthuis in het artikel.

Ze liet zichzelf en haar vriend wel onderzoeken door een wetenschappelijk bureau. Dat constateerde dat de twee in prima conditie verkeerden. Hun schrale keuken had ze niet ziek gemaakt. Bovendien hadden ze behoorlijk duurzaam geleefd: bijna zonder vlees, met weinig zuivel en met Hollandse seizoengroenten van de koude grond.

Maar de twee proefkonijnen waren wel blij dat de dertig dagen voorbij waren. Want het eten was niet slecht of ongezond, maar bij vlagen wel erg saai. Het kost erg veel moeite om van 2,50 euro per dag te eten, vond Olthuis. ‘Je moet creatief zijn, kunnen koken en wat van gezond eten weten’, schreef ze in de Volkskrant.

‘Petje af voor alle mensen die noodgedwongen altijd zo moeten leven’, besloot ze haar artikel. Daar sluiten wij ons volmondig bij aan.

pet

LEES MEER:  Zuinig met tante Dora schrijft regelmatig over extreem goedkoop koken, bijvoorbeeld door dingen te bereiden die anderen in eerste instantie wilden weggooien:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/leven-van-afval/

dit alles werd wegegooid

dit alles werd wegegooid

 

Het helpt ook als je kookt met goedkope seizoengroenten:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/

spinazie

Dit vind je misschien ook leuk...