HOE KOM IK AAN GOEDKOPE KLEDING?

TANTE DORA

Als je van een krap budget moet rondkomen, dan worden kleren vanzelf een wat minder belangrijk thema. Eerst de vaste lasten en het eten, dan de rest. Je doet het maar met de kleding die je nog in de kast hebt hangen. Uiteindelijk verslijt echter elke broek en jas, en moet je op zoek naar vervanging. Hoe doe je dat goedkoop, of min of meer gratis? Hier vier suggesties:

Dora pimp garderobe 2

  • Maak je eigen kleding zelf. Een oeroude methode, die de generatie van tante Dora nog goed beheerst, maar die veel jongere vrouwen en zeker mannen nauwelijks (meer) kennen. Wie een naaimachine heeft, maar ook wie kan breien, kan een hele garderobe bij elkaar naaien. Je hebt patronen nodig (onder andere gratis te leen in veel bibliotheken), en een stofje. De stof kun je op de markt kopen, maar ook oude gordijnen, lakens en afdankertjes laten zich tot leuke kleding omtoveren. Knopen uit de knopendoos!
  • Ruil met anderen, al dan niet in ruilhoekjes of tijdens ruilmiddagen in het buurthuis, binnen je familie, of via internet. Er bestaan inmiddels ook al weggeefwinkels, waar je ook terecht kunt als jij zelf niets te ruilen hebt. Ruilen en weggeven gaat met gesloten beurzen, en leidt soms tot zinvolle sociale contacten. Kijk op het internet voor adressen, of creëer je eigen lokale ruil- of weggeefkring.
  • Koop je kleding tweedehands, bijvoorbeeld in kringloopwinkels of in de kledingwinkels van het Leger des Heils. Bij het Leger des Heils doet de eigenaar niet eerst een greep in de mooie spullen, om die aan duurdere vintage-winkels te verkopen. Alles komt in de rekken te hangen, ook dure merken en design. Bij het Leger heb je al een broek voor vijf euro, en een trui voor drie euro, keurig netjes chemisch gereinigd. Kijk op het internet voor adressen.
  • Vraag cadeaubonnen, bij voorkeur overal in te wisselen bonnen zoals van de VVV. Doe dat maar redelijk consequent, dan heb je na verjaardagen en andere cadeaufeestjes al snel een enveloppe met genoeg bonnen om een leuke, gloednieuwe trui of een paar zomerschoenen te kopen, in een chique winkel.

oude kleding

Dit zijn maar een paar methodes. Denk ook aan laagdrempelige rommelmarkten, bijvoorbeeld op Koningsdag. Ga dan vooral kijken tegen het einde van de dag: veel handelaren gooien de overgebleven gedragen kleding op de afvalhoop, omdat ze de ‘rommel’ niet weer mee naar huis willen nemen. Die ‘rommel’ kan jou precies passen.

Wie slim zijn of haar kansen zoekt, kan voor weinig geld een goed gevulde kledingkast bezitten, zonder daarvoor veel geld uit te geven.

LEES MEER:   We besteedden al eerder aandacht aan ruilen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/ruilen-is-het-nieuwe-hebben/

Dora Pfaff-naaimachine klein

Zelf kleding kunnen maken is een zegen voor je portemonnee:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/word-handig-met-naald-en-draad/

 

Dit vind je misschien ook leuk...