IN FINLAND GAAT HET ECHT GEBEUREN: EEN BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN!

TANTE DORA

Ook in Zwitserland wordt positief gediscussieerd over de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedere Zwitser. Maar in Finland gaat het over ruim een jaar echt gebeuren, zoals het er nu uitziet. De uiteindelijke beslissing wordt pas in de herfst van 2016 genomen, maar als alles doorgaat, begint Finland in 2017 met het geleidelijk invoeren van een basisinkomen voor elke inwoner.

Dora basis 2

Worden de Finnen daardoor slapende rijk? Zoals het er nu uitziet, bedraagt het totale basisinkomen uiteindelijk 800 euro belastingvrij, en dan worden er ook geen subsidies of toeslagen meer betaald. Van die 800 euro zul je het dan moeten doen: beslist geen vetpot. Aan de andere kant mag je alles wat je erbij verdient zelf houden, na aftrek van belasting en premies uiteraard. Werken blijft dus zeker de moeite waard, al is het maar in een piepklein bijbaantje.

Financiële haalbaarheid

Hoewel bijna 70 procent van de Finnen vóór de invoering is van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedere Fin, wordt er ook in Finland gediscussieerd over de financiële haalbaarheid van een basisinkomen. Waar haal je al die extra miljarden vandaan? Krijg je de begroting nog wel sluitend? Ook in andere landen draait de discussie vaak om de financiering. Tegenstanders denken dat het niet kan. Voorstanders denken dat het wel kan, al was het maar omdat de hele rompslomp van alle huidige uitkeringen in één keer wegvalt. Dat bespaart al miljarden op kantoorkosten en personeel.

Omdat er nog geen voorbeelden zijn van een grootschalige toepassing van het basisinkomen, blijft de discussie vaak in rondjes draaien. Daarom zou het interessant zijn als een ‘echt’ land als Finland de rest van de wereld zou kunnen laten zien dat het lukt. Wat in Finland kan, kan misschien ook elders in de wereld, bijvoorbeeld in Nederland. Zelfs als er dingen niet goed gaan, kunnen we leren van de fouten van de Finnen. Hup Finland!

snoepgeld

MORGEN: Morgen zetten we nog een aantal voordelen van het onvoorwaardelijk basisinkomen op een rijtje.

LEES MEER:   een basisinkomen betekent ook: de schaamte voorbij:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/schaam-je-nergens-voor/

 

Dit vind je misschien ook leuk...