KNUTSEL MEE MET PIET MARÉE

TANTE DORA

Dora Piet Marée klein

Veel mensen van de leeftijd van tante Dora kennen Piet Marée (1903 – 1999). Marée werd ook wel de knutselkoning genoemd, omdat hij in de jaren vijftig en zestig in vele boeken en (dames)tijdschriften tips gaf hoe je, thuis aan de keukentafel, allerlei nuttige en handige dingen zelf in elkaar kon zetten. Speelgoed, meubelen, muziekinstrumenten en allerhande huishoudhulpjes: Piet legde uit hoe je ze simpel en met weinig middelen eigenhandig kon maken.

In werkelijkheid waren zijn bouwtekeningen en instructies zelden voldoende om er echt wat van te maken. Dan was er sprake van, wat sommigen wel noemden: het ‘Piet Marée-effect’: het zag er in principe zo gemakkelijk uit, maar zelfs een handige jongen kon het uiteindelijk niet zo maken zoals Piet het had voorgedaan.

 

Piet Marée was een veelzijdig man. Behalve knutselkoning was hij ook kinderboekenschrijver en -illustrator, grafisch vormgever, meubelontwerper en nog veel meer. Volgens ingewijden was hij een wat rusteloze man, die in zijn leven veel projecten opzette. Maar voor de meesten van tante Dora’s generatie bleef Marée de kampioen van het knutselen.

Vijftig, zestig jaar geleden was knutselexpert geen rare beroepskeuze. Dingen die je tegenwoordig voor een paar kwartjes bij de Action of de HEMA koopt, waren vroeger duur, of helemaal niet in winkels te verkrijgen. De Gamma en de Praxis bestonden nog niet. Als je een boekenkast nodig had voor de kinderkamer, dan timmerde je die zelf, van een paar oude planken met een likje verf erover.

Piet Marée mag dan de kampioen zijn geweest van de gemakkelijk lijkende maar vrijwel onuitvoerbare doe-het-zelfprojecten, zijn fundamentele boodschap blijft nog steeds actueel: als je het zelf kunt maken, dan hoef je het niet duur in de winkel te kopen. Daarom verdient Piet Marée een standbeeld in ieder zuinig huishouden. Doe het zelf en bespaar geld. En maak iets unieks, dat verder niemand heeft, helemaal zoals jij dat wilt.

 

In de bibliotheek van het Tante Dora Onderzoeks Centrum (TDOC) staat een exemplaar van Marée’s boek Knutselen en spelen uit 1963. Daar staan onder andere de volgende handige knutseltips in: hoe je uit een lege melkfles, een rond latje, wat karton en een vislood een brievenweger samenstelt, hoe je ‘voor moeder’ een opbergzak voor wasknijpers maakt, hoe een leeg blikje een bloembak wordt, en hoe een pennenrekje ‘voor vader’ met bijna niets kan worden gefröbeld. Ga daar maar eens aan staan, hedendaagse jongelui met twee linkerhanden! Vroeger, ja vroeger konden de mensen alles nog zelf! Dachten ze, als ze de boeken van Piet Marée hadden gelezen.

OPBERGZAK VOOR WASKNIJPERS

OPBERGZAK VOOR WASKNIJPERS

 

 

LEES MEER:   Zelf dingen repareren en maken kan je veel geld besparen, zelfs als je twee linkerhanden hebt:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/leer-zelf-repareren-en-klussen/Repair_Cafe

 

Dit vind je misschien ook leuk...