KOOP BIJZONDERE INGREDIËNTEN VOOR GERECHTEN DIE GEWOON LEKKER ZIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora gebruikt in haar recepten soms niet zo gangbare ingrediënten, zoals bijvoorbeeld sesamolie. Deze olie uit de Aziatische keuken is niet overal te koop, hij is niet altijd goedkoop, en niet iedereen weet wat je er mee kunt doen. Zo zijn er meer producten die weleens in recepten staan, maar waarvan velen zullen denken: wat moet je ermee? Hier vier producten die je ook wel eens tegenkomt in de recepten van Dora, met een uitleg wat je er zoal mee kunt doen, ook in de ‘gewone’ keuken:

Dora sesamolie

  •  Sesamolie. Sesamolie wordt in veel keukens in het Verre Oosten gebruikt. Het is uit geroosterde sesamzaadjes geperste olie, met een lichtbruin kleurtje en een duidelijk nootachtige smaak. Aziatische gerechten met varkensvlees krijgen er een bijzonder accent door, en het hoort door zelfgemaakte pindasaus. Maar het is ook prima te gebruiken in groenten en salades, zoals in een taugésalade. Je gebruikt er meestal maar een paar druppeltjes van. Je bakt niet in sesamolie, maar voegt een theelepeltje toe als smaakmaker, meestal tegen het einde van de bereiding. In de Hollandse keuken is sesamolie ideaal om sladressings een nootachtige smaak te geven, om een varkenslapje lekker te maken, of om gerechten met paddenstoelen af te ronden. Het is verstandig om sesamolie niet te lang te bewaren, dus koop een klein flesje ervan. Het merk Chee Seng bijvoorbeeld levert echte sesamolie en geen olie met sesam op smaak gemaakt ( voor rond de 2,10 euro).
  • Vissaus.   Bekend is de Thaise vissaus, maar ook andere landen in Azië maken hun eigen variant van de saus, die wordt gemaakt door vis te fermenteren. Iemand die nog nooit met vissaus in aanraking is geweest, zal al snel denken: buh!, wat stinkt dat! Vissaus heeft inderdaad een sterke geur. Maar als je het aan gerechten toevoegt, ook aan gerechten waarin geen vis verwerkt is, dan voltrekt zich al snel het vissauswonder: je ruikt er uiteindelijk niets meer van. Maar de smaak van je gerecht is enorm opgetild. Dat komt door de natuurlijke smaakversterkers in vissaus, een apart soort smaakervaring die in de Japanse keuken wel ‘umami’ wordt genoemd. Vissaus is en blijft ideaal in visschotels, Aziatisch maar ook Europees, bijvoorbeeld in pastasauzen met vis, of in vissoep. Maar het geeft ook andere gerechten veel extra smaak, tot Hollandse stamppotten en groentesoep toe. Overal waar je misschien maggi aan toe zou voegen, kun je evengoed vissaus toevoegen, dat een veel mildere smaak heeft. Want nogmaals: als het spul even meekookt, proef of ruik je helemaal geen vis meer.
  • Cashewnoten.   Cashewnoten zijn niet goedkoop. Dat heeft er onder andere mee te maken, dat de dop zo moeilijk machinaal te kraken is, dat het handmatig moet gebeuren. Bij een zaak als Aldi zijn cashewnoten tegen een betaalbare prijs te krijgen. Je hebt er niet veel van nodig, en in de koelkast blijven de noten maandenlang goed. Cashewnoten zijn onontbeerlijk in allerlei Aziatische schotels, bijvoorbeeld zoetzure roerbakschotels, maar ze laten zich ook prima verwerken in allerhande salades. Fijngehakte noten doen het goed over toetjes, en appel- en perentaarten houden ook van de cashew. Cashewnoten zijn ware vitamine- en mineralenbommen. Mensen die geen vlees meer eten en bang zijn dat ze daardoor iets tekort komen, kunnen vitaminematig op cashewnoten vertrouwen. Ze hebben geen echt uitgesproken smaak, maar wel een lekkere crunch.
  • Kappertjes.   Geen alledaags ding, zo’n kappertje. Moet je daar nu geld voor uitgeven? Misschien wel, als je van vis houdt. Een Italiaanse pastasaus met vis of garnalen wordt helemaal lekker met een eetlepel kappertjes. Ze zijn een beetje zurig, hebben veel smaak, en die kleine groene pareltjes zien er ook nog lekker uit, tussen de frutti di mare, de tagliatelle en de zalmreepjes. Een eigengemaakte minestronesoep kun je met kappertjes ook bijzonder maken, en zelfs in Mexicaanse bonengerechten doen ze het goed. Je hebt kleine en grote kappertjes. De grote kun je kleiner snijden. Een geopend potje blijft in de koelkast nog maanden goed. Maar pas op bij het inmaken van de kappertjes wordt veel zout gebruikt. Dus als je kappertjes ergens in gebruikt, voeg dan geen of veel minder zout toe.

Soms moet je even zoeken naar deze producten, en echt goedkoop zijn ze ook niet. Maar het loont de moeite en de investering, omdat je er bepaalde gerechten nét dat beetje extra smaak mee kunt geven. Ook gerechten die voor het overige van simpele en goedkope ingrediënten zijn gemaakt.

cashewnoot

Juist als je weinig geld hebt, loont het de moeite om in dergelijke bijzondere en wat duurdere producten te investeren, omdat ze een simpel bordje pasta of rijst een flinke boost geven. Daardoor krijg je nooit het deprimerende idee dat je alleen maar eet om niet te verhongeren. Deze spullen kun je eindeloos bewaren, dus je hoeft ze niet direct na opening op te gebruiken. Gebruik ze, als een recept erom vraagt. Besparen is goed, maar je wilt ook leven en genieten, onder andere van een klein beetje bijzondere ingrediënten. Dat hoeft, over een langere tijd gerekend, niet veel te kosten.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...