KOOP EEN BROODZAAG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 

Tante Dora snijdt nog steeds dagelijks haar brood. Dus haar advies: koop een broodzaag.

Dora broodmes 23-06-15 klein

Al eerder vaker gehoord bij een familiebezoek: de zus van tante Dora herinnerde zich, dat haar bakker twintig jaar geleden 15 guldencent rekende voor het snijden van een brood. Daar had de bakker een grote machine voor gekocht, die binnen  seconden een brood in sneetjes sneed. Een handeling van niks, die nauwelijks stroom kostte.

Maar toch 15 cent, dus. Reken maar uit: de zus van tante Dora kocht per week ongeveer drie grof volkoren. Als ze die had moeten laten snijden, dan was ze elke week 45 cent kwijt. Op jaarbasis is dat ongeveer 22,50 gulden, destijds een groot bedrag. Daar kon je toen wel drie broodzagen voor kopen, om het brood zelf te snijden. Een broodzaag is een investering voor jaren, en heeft zich binnen een half jaar ruim terugverdiend. Dus sneed de zus van tante Dora de broden voortaan zelf, eigenhandig thuis op de broodplank.broodsnijden

De broodwinkel was een drukke zaak, met honderden klanten per dag, waarvan een belangrijk deel het brood in de winkel liet snijden. Je kunt je amper voorstellen hoeveel de bakker erbij verdiende, simpelweg door een brood door de snijmachine te halen. Daarmee was de aanschaf van de broodmachine ook allang afbetaald. De rest was pure winst.

Reken eens wat vaker kleine bedragen door, bijvoorbeeld het snijden van brood, de bezorgkosten van boodschappen, of die 15 eurocent extra voor een plastic tasje. Reken eens uit hoeveel dat op jaarbasis kost. En hoeveel het op jaarbasis scheelt, als je het niet doet. De schellen vallen van je ogen!

Doe eens de grote geld-weglek-quiz, zoals die een jaar of twee geleden op Dora Besparen stond:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-grote-geld-weglek-quiz/

En je zult merken dat vrijwel nog steeds er veel geld zonder nut uitgegeven wordt, ook door ons zelf.

 

Dit vind je misschien ook leuk...