MAG IK VAN U EEN KROMME KOMKOMMER?

TANTE DORA

Sinds kort verkoopt Albert Heijn online dozen met afgekeurde groenten, onder de naam ‘Buitenbeentjes’. Buitenbeentjes zijn onder andere wortelen met rare aangroeisels, aardappelen met moeilijk te schillen knobbels, kromme komkommers en scheve paprika’s. Prima te eten groente en fruit, dat echter niet voldoet aan de standaard EU-norm.

Dora komkommer krom

Een komkommer moet immers kaarsrecht zijn, en niet krom als een banaan. Voor de smaak of het gehalte aan vitaminen maakt het niets uit, maar binnen de EU zijn regels opgesteld die verbieden dat zo’n kronkelige komkommer in de supermarkt belandt. Alleen standaard rechte komkommers mogen hun plaats innemen in de groenteafdeling.

Prijs en kwaliteit

Soms worden kromme groenten en fruit wel verkocht op de markt, of bij de plaatselijke toko, waar prijs en kwaliteit belangrijker zijn dan een strakke buitenkant. Voor het overgrote deel worden de kromme, scheefgegroeide of te kleine producten echter vernietigd, aan dieren gevoederd, of op de akker achtergelaten om te verrotten.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om deze zinloze verspilling te voorkomen. In speciale popup-restaurants worden verrassende maaltijden geserveerd van afgekeurde en weggegooide producten. In sommige delen van het land oogsten vrijwilligers de achtergebleven ondermaatse kolen en aardappelen van de akkers, om te worden uitgedeeld in de plaatselijke voedselbank. En nu heeft zelfs Albert Heijn de weggestuurde groenten ontdekt als een gat in de markt.

Dora aardappelen krom

Misschien moeten we al die EU-reglementen maar eens aanpassen? Maar daarvoor is het ook nodig dat consumenten op een andere manier naar voedsel kijken. Ook een enigszins rood en groen gevlamde paprika met een scheve groei is een lekkere paprika, niet alleen die perfect groene of rode, allemaal eender uitziende standaardpaprika’s. Het komt allemaal aan op een mentaliteitsverandering. En een mentaliteitsverandering kost geen geld, alleen maar omdenken. Omdenken is altijd gratis.

 

LEES MEER:   Zelfs met kromme komkommers kun je prima een zomerse, koude soep maken:

Dora gazpacho komkommer klein

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/gazpacho-van-komkommer-koude-soep-vegetarisch/

Eten is geen afval, en zogenaamd ‘afval’ kun je vaak nog prima eten, schreven we al eerder:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/franse-wet-tegen-voedselverspilling/

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/leven-van-afval/

Dit vind je misschien ook leuk...