MELK MET HONING TEGEN DE KEELPIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

honing

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

‘Heb je nou nog steeds keelpijn?’ De griep en de verkoudheid heeft de laatste tijd flink huisgehouden. Hele families lopen te snotteren en te hoesten. Hier een simpel recept om van die irritaties en de keelpijn af te komen, definitief. Het is een werkzaam recept, al jaren van harte aanbevolen door Tante Dora en haar nicht, de deskundige op het gebied van de natuurgeneeswijzen, de kruidenvrouw Hermine uit het Gelderse Haambeek.

Dora melk en honing

Het recept is simpel, en goed te maken in de magnetron, al kun je de melk natuurlijk ook warm maken in een pannetje. Je hebt per persoon nodig:

  •  een beker koude melk
  • een flinke eetlepel honing

Je kunt koud geslingerde biologische honing nemen, of goedkope honing uit de supermarkt: het maakt echt geen verschil. Je moet geen kunsthoning nemen, nagemaakt van suiker, maar die wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. We geven hieronder de bereiding in de magnetron.

 Op vol vermogen

Zet de beker melk in de magnetron, en laat de oven veertig seconden lang op vol vermogen draaien. Zo wordt de melk warm genoeg om de honing op te lossen. Doe de eetlepel honing er in, en roer goed om, totdat alle honing is opgelost. Zet de beker nog dertig seconden in de magnetron, en roer daarna weer om. Nogmaals dertig seconden in de oven zorgen ervoor dat de melk goed heet wordt: ideaal om de honing zijn werk goed te laten doen. Lekker heet opdrinken en genieten. En beter worden.

En mocht je denken dat dit allemaal kwakzalverpraatjes zijn: een jaar of twee geleden maakte het vriendenfonds van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem bekend, dat het een crowdfunding-actie was gestart om twee bijenkorven met volkeren aan te schaffen, en een imker in te huren. De korven komen op het dak te staan. De bijenvolken moeten onder andere een bijdrage leveren aan een natuurlijke leefomgeving, en de honing wordt geoogst voor de donateurs. Op de site van de vrienden van het ziekenhuis, die het geld inzamelen, werd echter ook duidelijk verwezen naar de medicinale werking van honing.

honing

Al sinds mensen honing gingen verzamelen, duizenden jaren geleden, ontdekten ze dat wonden en infecties genazen en verdwenen, als ze werden ingesmeerd met honing. Modern onderzoek heeft aangetoond, dat honing inderdaad ontstekingsremmende en desinfecterende eigenschappen heeft. Er zijn zelfs ziekenhuizen die honing nog steeds inzetten als antibioticum, ook in de 21ste eeuw. Rijnstate doet dat nadrukkelijk niet, maar waarom zouden wij snotterende koulijders niet gebruikmaken van de ervaring van zoveel eigentijdse artsen en onderzoekers? Waarom zetten wij honing thuis niet in om van onze keelpijn af te komen? Het werkt aantoonbaar.

Spaarzame patiënt

Melk met honing heeft één groot voordeel voor de spaarzame patiënt: het kost bijna niets. In ieder geval heel veel minder dan de peperdure huismiddeltjes die in de drogist of in de apotheek te krijgen zijn, en die bol staan van de chemie. Houd het natuurlijk, houd het betaalbaar: melk met honing bij keelpijn en verkoudheid.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...