MOET DIE VERWARMING ECHT AAN?

NEEF M

Hier een tip voor alleengaanden, of voor mensen die huisgenoten hebben die heel lang uitslapen. Stel dat je, kort nadat je bent opgestaan, eigenlijk al weer de deur uit moet, bijvoorbeeld om een rondje te joggen, of omdat je de hele dag naar je werk moet. Als het buiten niet echt koud is, zoals in deze kwakkelwinter, en je huis is goed geïsoleerd, dan komt de temperatuur binnen in huis soms niet beneden de 17 graden Celsius. Als je de thermostaat op 15 graden zet, slaat de verwarming waarschijnlijk de gehele nacht niet aan.

thermostaat de klassieke

Als je 17 graden echt veel en veel te kil vindt, dan kun je na het opstaan de verwarmingsthermostaat hoger zetten. Bedenk dan wel, dat de temperatuur pas echt aangenaam is, tegen de tijd dat je de deur alweer uit gaat. Of zelfs dan nog niet eens. Voordat je weggaat zet je de thermstaat uiteraard weer lager, en koelt het huis in jouw afwezigheid weer af. Eigenlijk best wel zonde van de ingezette energie, want je maakt er in feite geen gebruik van. De warmte zal het huis van de buren en jouw kamerplanten aangenaam verwarmen, maar jou niet meer.

Uitdaging

Hier is de uitdaging: als je ’s morgens opstaat en je bent anderhalf uur later weer weg, en er is niemand waarvoor je de verwarming aan hoeft te laten, probeer dan te ontbijten en jezelf te wassen en aan te kleden zonder de verwarming hoger te zetten. Als je net uit je warme bed komt, voel je de frisheid in huis nauwelijks. Je bent alweer de deur uit, voordat je er erg in hebt.

verwarmingsknop

Zo kun je in een kwakkelwinter, waarin je al veel energiekosten bespaart, nog veel meer besparen. Als de nachten relatief warm zijn, en de temperaturen overdag hoger zijn dan normaal voor de tijd van het jaar, dan kan het voorkomen dat, als je overdag weg bent en de thermostaat op 15 graden staat, de verwarming de hele dag niet of nauwelijks aanspringt. Pas ’s avonds weer, als je thuiskomt en de thermostaat hoger zet.

Als je regelmatig de verwarming níet aanzet, scheelt je dat bakken met geld. Misschien iets om te overwegen? Tenzij je het zielig vindt voor de kat of de hond, zo’n koel huis. Dan moet je misschien een beetje bijstoken?

LEES MEER:   Soms is het besparen van energie niet meer dan het aanleren van nieuwe gewoonten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/energie-besparen-is-een-kwestie-van-gedrag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...