REPAREREN OF NIEUW KOPEN?
Gisteren hadden we het over het repareren van kleding. In de jaren vijftig bezat tante Dora een zogenaamde kousenmachine. Dat was een elektrisch luchtpompje, waarmee een speciale naald in beweging werd gebracht, waarmee ladders in nylon kousen onzichtbaar konden worden hersteld. Voor een tarief van een dubbeltje per ladder maakte tante Dora de kous weer als nieuw. Daarmee verdiende ze wat bij, bovenop haar schamele inkomen als coupeuse.
Dat was in een tijd waarin nylonkousen een luxeproduct waren. Ze waren duur, en soms moeilijk te kopen. Maar alle vrouwen wilden ze graag dragen. Door veel vraag naar een schaars product wordt dat product vanzelf duurder. En loont het de moeite om het schaarse en dure product te repareren, zelfs als de reparatie geld kost. Niet iedereen kon de kousenmachine bedienen zoals tante Dora. Dat moest je leren. Zo werd ook de reparatie van een duur product iets waarmee je geld kon verdienen.
Nylon kousen zijn allang een wegwerpartikel geworden. Kousenreparatie bestaat niet meer. Kledingreparatie nog wel, juist omdat steeds minder mensen zelf kleding kunnen repareren. Je wilt je mooie, dure blouse niet weggooien omdat er een kleine scheur in zit. Maar je weet niet goed hoe je die scheur moet maken. Dan ga je naar de reparatie-expert, die voor zijn diensten geld vraagt. Je betaalt, omdat de reparatie minder kost dan de aanschaf van een nieuwe blouse.
Vooral als je echt weinig geld hebt, word je regelmatig geconfronteerd met de vraag, of en hoe lang je moet doorgaan met het repareren van spullen. Repareren is onder andere goed voor het milieu, omdat het produceren van nieuwe artikelen altijd vervuilend is. Maar zeker als een reparatie door een ander moet worden uitgevoerd en dus geld kost, is een nieuwe aanschaf soms voordeliger. Hoe moet je met de reparatiestrategie omgaan? Wat is in dit geval wijsheid?
Het loont meestal toch de moeite om te repareren. Als je dat zelf thuis kunt doen: des te beter. Als je het moet uitbesteden en ervoor betalen, moet je je altijd afvragen of de kosten van de reparatie in verhouding staan tot de aanschaf van een nieuw ding.
En misschien ken je iemand die het artikel professioneel kan repareren, maar er niets voor vraagt, behalve de spullen die voor de reparatie nodig zijn. Denk daarbij ook aan de steeds populairder wordende Repair Café’s. Of ga eens in je omgeving, in je vriendenkring of in je straat op zoek naar mensen die je bij reparaties kunnen helpen. Dan is het natuurlijk wel leuk, als jij ook iets inbrengt in de reparatiepoule. Al is het maar dat je een lekkere appeltaart bakt voor iemand die geen appeltaart kan bakken.
LEES MEER: http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/repair-cafe-bestaat-in-2016-al-7-jaar/