RUILEN IS HET NIEUWE HEBBEN

TANTE DORA

Zelfs mensen die financieel op een houtje moeten bijten, hebben soms meer dan ze denken. Misschien hebben ze weinig geld om eten te kopen, maar wel een kast met boeken. Boeken die ze misschien niet eens meer lezen. Je kunt proberen ze te verkopen, maar voor oude boeken krijg je bijna niets. Een andere mogelijkheid: probeer ze te ruilen, bijvoorbeeld tegen iets dat jij leuk of lekker vindt.

Dora ruilen

Misschien ken je een boekenwurm die geen geld heeft om boeken te kopen, maar wel een moestuin vol groenten heeft, waar hij jou best van wil geven. Of is er een familielid dat graag leest, en jou als digibeet kan helpen met je computer. Waarom geef je de boeken niet weg, in ruil voor iets anders, voor een ding dat jíj dringend nodig hebt. Voordelen boven gewoon zelf aanschaffen: gesloten beurzen en sociale contacten. Hier vier tips voor succesvolle ruildeals:

  •  Bouw een ruilnetwerk op in jouw omgeving. Dat hoeft niet officieel en met een contract, maar als je weet dat je buurman handig is, en jij bent dat niet, dan kun je in principe ruilen. Misschien kun je die handige buurman vragen om iets in je huis te doen, in ruil voor een zelfgebakken appeltaart? Een netwerk kan bestaan uit buren, collega’s, familie, of vrienden van de zangclub. Als jij geïnteresseerd bent in andere mensen, dan weet je al gauw of iemand iets goed kan, en of die persoon genegen is om jou ermee te helpen. En als jij sociaal bent, dan wil zo iemand jou vast wel een keer ondersteunen, als jij het vraagt. Stel een ruil voor, ook als de ander zegt: ik doe het voor niets. Dan voel je je achteraf niet als een bedelaar, maar als een trotse partner die eveneens iets te bieden heeft.
  • Probeer jouw mandje met ruilbare goederen en diensten zo breed mogelijk te vullen. Je kunt een appeltaart bakken, zeker als je daar goed in bent. Maar je kunt een ruilpartner ook helpen met het snoeien van de bomen in zijn tuin. Als je goed bent in wiskunde, en de dochter van jouw ruilpartner niet, dan kun je misschien huiswerkhulp aanbieden? En als je leuk accordeon speelt, dan kun je vast wel een verjaardagsfeestje opvrolijken met je spel. Wees creatief in jouw eigen ruilvoorstellen, en durf ook bijzondere diensten of producten te vragen, dat maakt het leuk voor beide partijen.
  • Je kunt ook ruilen met mensen die hetzelfde willen als jij. Denk bijvoorbeeld aan ouders met jonge kinderen. Kids groeien snel uit hun kleren, en zelfs op het leukste speelgoed raken ze uiteindelijk uitgekeken. Als je een groep moeders (en/of vaders) bij elkaar verzamelt, dan heb je in een handomdraai een privé ruilbeurs voor kinderkleren en speelgoed. Organiseer desnoods één keer in de zoveel tijd een heus ruilavondje bij iemand thuis. Tijdens het ruilen kun mooi praten over opvoeding, school en gezondheid.
  • Let bij het ruilen niet teveel op de waarde van de spullen die je ruilt. Hoeveel kost een avondje helpen met de computer, in geld uitgedrukt? Is dat meer of minder dan een pan zelfgemaakte erwtensoep? Daar gaat het bij ruilen niet om. Soms kost zoiets als een pan erwtensoep geld, al was het maar aan ingrediënten, terwijl computerhulp alleen tijd kost. Maar tijd en kennis is ook geld. Hoeveel? Onbelangrijk! Ruilen is, als het goed is, voor beide partijen voordeliger dan kopen of inhuren. En het sociale contact en het gevoel iemand op een eenvoudige manier te kunnen helpen, zijn onbetaalbaar.

ruilen

Ruilen is het nieuwe hebben. De dingen die je ruilt heb je eigenlijk samen. Vele duizenden jaren geleden bezaten prehistorische mensen ook niets individueel, maar werd alles binnen de stammengemeenschap gedeeld. Geen ruzie, geen jaloezie, geen hebzucht, geen schulden en schudgevoelens. Ruilen doe je samen, en dat is wel zo leuk.

LEES MEER: Je kunt uiteraard spullen verkopen, bijvoorbeeld dingen die je zelf gemaakt hebt. Ook een nieuwe trend:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/verkoop-je-zelfgemaakte-spullen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...