STEEDS VAKER KRIJGT ‘OUD’ BROOD EEN TWEEDE KANS

TANTE DORA

In de vorige eeuw werd het niet verkochte brood van de bakkers voor een prikkie doorverkocht als veevoer. Dat was zonde, maar niemand leek brood van de voorgaande dag te willen kopen. Brood moest dagvers zijn, met een knapperige korst en het liefst nog een beetje warm. De laatste tien jaar gaat er eveneens ‘oud’ brood naar Voedselbanken. Maar er komen ook steeds meer bakkers en winkeliers, die brood van gisteren als een uniek product in de markt zetten.

Dora oud brood 2 Vier jaar geleden startte de ondernemende Vesta Heyn haar eerste winkeltje in Berlijn: Second Bäck. Vesta ging er vroeg op uit om bij bakkers in de hele stad brood van de vorige dag op te halen. Brood dat voorbestemd was om tot veevoer te worden verwerkt, maar dat nog prima te eten was. Vesta Heyn verkocht de broden en het gebak van gisteren tegen gereduceerde prijzen in haar sfeervol ingerichte winkeltje, dat al gauw te klein werd door de grote aanloop. Er was blijkbaar een serieuze markt voor goed brood van de vorige dag, zeker als dat tegen een lagere prijs werd verkocht. Niks mis mee, dat brood, nog lang niet oudbakken.

Herwaardering

Inmiddels heeft Second Bäck overal filialen, en ook in ons land is er een herwaardering voor ‘oud’ brood op gang gebracht. Er zijn speciaalzaken waar louter brood en gebak van gisteren worden verkocht, zoals Yesterday in de Asselsestraat in Apeldoorn. Maar er komen ook steeds meer ‘gewone’ bakkers die, naast hun dagverse brood en gebak, ook hun producten van de vorige dag verkopen, uiteraard tegen een gereduceerde prijs.

Het gaat meestal om ambachtelijke bakkers die goed brood, luxe gebak en lekkere koekjes bakken, die na een dag ook nog prima smaken. Gewone bakkers dus, zoals bakkerij Van der Grijn uit Groot Amers, of bakker Van Voorthuizen uit Wageningen. Zij bedienen een klantenkring die steeds meer op de kleintjes moet letten, en die bovendien de pest heeft aan voedselverspilling. Qua milieu goed bezig zijn, én geld sparen: wie wil nu niet twee vliegen in één klap slaan?

Oud brood

Omdat het verkopen van brood van gisteren een echte trend aan het worden is, is de kans groot dat er ook in jouw omgeving zo’n pientere bakker zit. Ga eens op zoek, bijvoorbeeld op internet. Typ ‘brood van gisteren’ in, en je bent waarschijnlijk al een heel eind. Succes!

LEES MEER:   Behalve ‘oud’ brood krijgen ook kromme groenten steeds vaker een tweede kans:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/kromme-groenten-krijgen-steeds-vaker-een-tweede-leven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...