SUPERFOODS? OF EEN APPEL PER DAG?

TANTE DORA

Appel rood Neddis 2015

Er is een Engels gezegde dat luidt: ‘an apple a day keeps the doctor away’: elke dag een appel houdt de dokter op afstand. Dat is fijn, want sinds het opheffen van het Ziekenfonds is ziek zijn een dure grap. Gezond door elke dag een appel te eten? Het is misschien een wat overdreven claim, maar je moet bedenken dat deze gedachte populair werd in een tijd dat bijna niemand fruit at, zo’n anderhalve eeuw geleden. Onder die omstandigheden kon een lekker appeltje vol vitaminen wel degelijk een groot verschil maken in iemands gezondheid.

Tante Dora zelf perst elke morgen twee of drie sinaasappeltjes uit. Dat doet ze al tientallen jaren, naar eigen zeggen omdat ze op de televisie ooit een geriatrisch arts had horen uitleggen, dat oudere mensen veel minder lichamelijke klachten hebben, als ze maar elke dag een vers uitgeperst glaasje sinaasappelsap bij hun ontbijt zouden drinken.Sinaasappel Neddis 2015

De arts legde dat zo overtuigend uit, dat tante Dora sindsdien geen dag heeft overgeslagen. Voor haar is een ontbijt niet compleet zonder een glaasje sinaasappelsap. Zelfs in het hotel in het Zwarte Woud liet ze de kok speciaal een glaasje sap persen. Gewoon vragen, geen probleem.

De reclamefolders staan tegenwoordig bol van de zogenaamde superfoods: vruchten en andere voedingsmiddelen, die bij uitstek de gezondheid zouden bevorderen.superfood bessenElke dag een handje van die gedroogde besjes, en je kunt op je honderdste verjaardag nog een halve marathon lopen. Er zijn mensen die het echt geloven.

De nuchtere Nederlandse voedingsadviseurs raden ons aan om per persoon twee stuks fruit per dag te eten. Waarbij ze meteen verklappen dat 70% van de Nederlanders dat bij lange na niet haalt. Maar wat is er gemakkelijker dan twee of drie sinaasappeltjes uitpersen bij je ontbijt, en ’s avonds nog een appeltje eten voor het slapengaan? Of een peer of een schaaltje druiven? Deze gewone vruchten kosten een fractie van wat al die opgefokte superfoods kosten, en ze hebben hun werkzaamheid bewezen.

Tante Dora zweert bij haar sinaasappelsap elke morgen. Misschien heeft ze een punt.

 

LEES MEER:  De superfoods groeien gewoon bij jou in de tuin en in de berm! Je hoeft ze alleen maar te plukken en te eten. Wij geven tips hoe je dat doet:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-neef-groen/reinigingskuur/mandje kruiden

 

http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/soep-van-verse-voorjaarskruiden/kruidensoep

Dit vind je misschien ook leuk...