VALENTIJNSDAG: THE DAY AFTER

TANTE DORA

Heb je een leuke Valentijnsdag gehad, gisteren? Heb je iemand een kaart gestuurd, ben je met je geliefde een Valentijns-brunch wezen eten, heb je zo’n bakje aardbeien in de vorm van een hart gekocht, of heb je voor je schat een mooi bloemstukje gekocht met een plastic hartje? Valentijnsdag: daar kun je wat mee. Of liever gezegd: de winkeliers en handelaren hopen dat je er iets mee kunt. Want Valentijn is big business.

Dora Valentijn klein

De oude Romeinen vierden rond deze tijd van het jaar een vruchtbaarheidsfeest. Dat vonden de eerste pausen in Rome maar een heidens gedoe, en doopten het vruchtbaarheidsfeest om tot de feestdag van de christelijke heilige Valentijn. Dat was op 14 februari, en sindsdien is 14 februari Valentijnsdag.

Vruchtbaarheidsfeest

Maar misschien is er iets van het oude vruchtbaarheidsfeest overeind gebleven? Want al die Valentijnskaarten en bloemstukjes met harten zijn ook in 2016 bedoeld voor onze geliefden. In landen als de Verenigde Staten is een Valentijnskaart bijna een soort huwelijksaanzoek. Krijg ik dit jaar wel of geen kaart van hem of haar? Je zou er maar nerveus van worden.

Op die manier kan dit oude vruchtbaarheidsfeest ook wel een beetje leuk en spannend zijn. En natuurlijk wil Zuinig met tante Dora geen spelbreker zijn, als je gisteren een berenleuke Valentijnsdag hebt gehad. Maar het is wel erg commercieel, al die dingen die je ineens voor je lieveling mag/kan/moet kopen. Sinds de jaren negentig is hij ook in ons land ineens hip geworden, die Valentijn. We hebben het recent nog eens nagevraagd, maar tante Dora heeft nog NOOIT Valentijnsdag gevierd. Dat deed je vroeger niet. Ook niet een beetje.

Dora Kerst 2

Er zijn intussen veel feesten in ons land, die er eerst niet waren zoals Valentijnsdag, of die bij lange na niet zo commercieel waren als een halve eeuw geleden, zoals Kerst, Pasen en zelf Koningsdag. Sinds een jaar of twintig kun je ineens allerlei spullen kopen, waarvan de winkeliers vinden dat ze de feestvreugde verhogen. Dat zijn niet altijd dure spullen. Een hartenbakvorm voor een hartentaart kost geen fortuin. Maar je zou ‘m niet gekocht hebben, als niet iemand jou duidelijk had gemaakt dat het voor Valentijnsdag absoluut noodzakelijk is om een taart in de vorm van een hart te bakken.

Juliennedag? 

Nogmaals: laat je niet tegenhouden, als je het leuk vindt. Maar voel je ook niet gedwongen om mee te doen. Bedenk dat je ook op andere manieren, en op alle dagen van het jaar, jouw geliefde(n) jouw liefde kunt betuigen. Bak desnoods elke week een Valentijnstaart! Dan heb je nog eens wat aan die hartenbakvorm. Bedenk dat Valentijnsdag, en een heleboel andere ‘feesten’, inclusief Vaderdag en Moederdag, ooit zijn ingesteld om heel veel bloemen en heel veel kaarten te verkopen. Denk daar eens over na, tel tot tien, en doe het misschien niet, dat meevieren van zo’n commercieel feestje. Maak je eigen feest. Morgen is het de feestdag van de heilige Julienne. Vier morgen Juliennedag, en geef je lief een zoen en jouw hart, op jouw heel eigen manier.

snijbloemen 2

LEES MEER:   Je hoeft niet eens de oven aan te zetten, om een lekker gebakje voor je lief te maken. Een pot Nutella, een bekertje crème fraîche en wat ontbijtkoek is genoeg:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/hollands-nutella-taartje-zonder-oven/

Dit vind je misschien ook leuk...