VIER VOORDELEN VAN EEN BASISINKOMEN VOOR IEDEREEN

TANTE DORA

We kondigden het gisteren al aan: vandaag zetten we een aantal voordelen van het onvoorwaardelijk basisinkomen nog eens op een rijtje. Een basisinkomen is onvoorwaardelijk, omdat iedereen het ontvangt, van baby tot bejaarde, van bijstandsgerechtigde tot multimiljonair. Eigenlijk is het net zoiets als de AOW in ons land. Die krijgt ook iedereen die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, ongeacht zijn of haar inkomen.

Dora basis 1

Hier vier belangrijke voordelen van een basisinkomen:

  •  In één klap ben je van alle uitkeringsregelingen af. Iedereen krijgt immers een inkomen waar je in principe van zou moeten kunnen leven. Alle deelregelingen, subsidies en toeslagen zijn voortaan goeddeels overbodig, of kunnen sterk vereenvoudigd worden. Controles op sjoemelen en andere ‘misstappen’ zijn niet meer nodig. Een enorm administratie- en controleapparaat wordt overbodig. Dat verlaagt niet alleen de kosten, maar daarmee verdwijnt eveneens veel frustratie en achterdocht uit het systeem. De ambtenaren die door de besparingen vrij komen, kunnen voortaan echt nuttige dingen gaan doen.
  • Bijstandsgerechtigden hoeven niet langer te worden opgedreven om werk te zoeken dat er niet is, of om slavenarbeid te verrichten in ruil voor een uitkering. Ze krijgen eindelijk de ruimte om onbezorgd echt iets van hun leven te maken, desnoods als mantelzorger of als onbetaald vrijwilliger, zonder zich te hoeven schamen voor iets dat ze meestal niet zelf veroorzaakt hebben. In één klap zijn we allemaal weer normale burgers, die graag iets bijdragen aan de samenleving, al dan niet betaald. Dat geeft heel veel creatieve ruimte, ook aan mensen aan de onderkant van de samenleving.
  • Juist die vrijkomende creativiteit kan de Nederlandse economie heel erg helpen. Nu blijven mensen vaak in onbevredigende banen hangen, puur om het inkomen. Met een basisinkomen als vangnet zullen steeds meer creatieve mensen het aandurven om risico’s te nemen, te investeren in onderwijs en onderzoek, en netwerken te bouwen met andere creatieve mensen. De weinige experimenten met een basisinkomen tonen onder andere aan, dat mensen niet snel in de luie hangmat gaan hangen. Integendeel: de vastigheid van een basisinkomen geeft hun creativiteit en ondernemersgeest vleugels.
  • Het loont weer om te gaan werken, zelfs als dat een parttime- of minder goed betalend baantje is. Werken loont weer, als jouw inkomsten niet van je (deel)uitkering worden afgetrokken. En als de baas je slecht betaalt of slecht behandelt, dan is het gemakkelijker om je baan op te zeggen en een betere werkgever te zoeken. Dat geeft de werknemer een hele nieuwe vrijheid. Maar ook de werkgever krijgt meer vrijheid. Er zijn best mensen bereid om vies of zwaar werk te doen, als het maar niet vijf dagen in de week is. Kijk aan: de flexibele arbeidsmarkt die de werkgevers zo graag zien. Bovendien functioneert het basisinkomen letterlijk als een basis. Daardoor hoeven lonen potentieel minder hoog te zijn, wat goed is voor de concurrentiepositie van de meeste bedrijven in een land.

beurs met geld

Er zijn meer voordelen te bedenken, en ook wel een paar addertjes onder het gras, zoals bijvoorbeeld de vraag naar de financiële haalbaarheid. Hopelijk gaat Finland ons voor, en laat het in de praktijk zien wat wel en wat niet kan. Het zou de discussie over het onvoorwaardelijke basisinkomen in ieder geval concreter maken.

LEES MEER: Er zijn nog steeds mensen die denken dat een uitkering vanzelf komt. Een uitkering aanvragen en blijven ontvangen is vaak hard werken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-uitkering-is-hard-werken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...