VLEES OF VLEESLOOS?

TANTE DORA

vega

Gezien de reacties die de neven van tante Dora krijgen, zijn veel van onze lezers en lezeressen vegetariër, of in ieder geval flexitariër. Er zit wat in: elke dag speklappen en sudderlapjes in vette jus is niet goed voor je hart en bloedvaten. Bovendien is het voor het milieu een ramp als iedereen dagelijks een T-bone steak eet. Maar bovenal, je raadt het al: veel vlees eten is ook niet goed voor je portemonnee.

beurs met geld

Vlees is een duur voedingsmiddel. Vleesloos of vleesarm eten is een goede manier om geld te besparen. En als je al vlees eet, hoeft het niet meteen een steak van een half pond te zijn. Volgens de voedingsinstanties zijn 60 gram vlees, vis of schaaldieren per dag genoeg. Dat is nog geen half bakje garnalen per persoon, dus waar hebben we het over? Wie vlees of vis bijvoorbeeld verwerkt in een pastasaus of in een Aziatische roerbakschotel, kan dergelijke bescheiden hoeveelheden heel smakelijk tot een voedzame maaltijd verwerken.

Het is goed om in de gaten te houden dat vlees, en vooral vis en garnalen uit het diepvriesvak veel goedkoper zijn dan uit de versafdeling van de supermarkt. Als je berekent dat een bakje ‘verse’ roze garnalen twee keer zoveel kost als een gelijke hoeveelheid diepvriesgarnalen, dan is de keuze snel gemaakt. Vooral als je bedenkt dat alle roze garnalen, ook de zogenaamde ‘verse’, ooit zijn ingevroren. Je betaalt dus extreem veel geld voor het ontdooien van een bakje garnalen. Dat geld kun je in je zak steken door de diepvriesgarnalen zelf te ontdooien.

Wie zijn boterhammen graag met vleeswaar belegt, kan besparen door telkens één soort vleeswaar te kopen, in plaats van een heleboel soorten tegelijk. Wie één of hooguit twee soorten vleeswaar gebruikt, zal minder snel te maken krijgen met uitgedroogde plakjes worst of ham, met onaangename droge en harde randjes. Het zelf met een scherp mes afsnijden van plakjes worst zorgt er ook voor, dat de vleeswaar niet uitdroogt.

LEES OOK:  http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/van-weinig-vlees-burger-tot-vegaburger/

vegaburger

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...