VOEDSEL?

DORA BESPAREN

voedselbankrecepten header

Vrijdag was gewoonlijk de dag waarop Zuinig met tante Dora een recept presenteert, gebaseerd op de inhoud van de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. Ook op andere dagen gaven we recepten om lekker te kunnen eten met weinig geld.  Het is net kerst geweest. Tante Dora heeft ons de afgelopen tijd heel wat simpele maar smakelijke kerstrecepten gegeven. Daarmee kon iedereen uitgebreid aan de slag in de keuken.

Deze duistere dagen aan het eind van het jaar is misschien het moment om eens over de betekenis van voedsel na te denken? In deze tijd denken mensen vaak wat intenser na over zaken waar ze normaal niet zo bij stilstaan. Mensen die van de Voedselbank moeten leven, staan elke dag stil bij eten. Ze moeten wel, want wie maandelijks zo weinig geld overhoudt dat hij of zij het recht krijgt om een pakket van de Voedselbank te mogen ontvangen (!), zit financieel echt aan de grond. Klanten van de Voedselbank staan 24 uur per dag in de overlevingsmodus. Het gaat bij hen niet om een vakantietje meer of minder, of de aanschaf van een nieuw bankstel, maar om de vraag of de kinderen vanavond wel te eten hebben, heel basaal. Soms is het antwoord op die vraag keihard: nee!

 Rotdingen

Afgelopen jaren schreven we steeds weer over de rotdingen, die armoede met kinderen doet. Ze staan overal buiten, omdat er thuis geen geld voor is: voor sport, schoolreisjes, gezellig uitgaan of museumbezoek. Nog voordat ze volwassen zijn, lopen ze een achterstand op. Een achterstand die ze de rest van hun leven met zich meedragen, zelfs als ze later in hun maatschappelijk leven ‘goed terecht komen’.

Extreme armoede, de soort armoede waarin je je afvraagt of je ’s avonds nog wel te eten hebt, laat staan iets gezonds, gaat in je lijf en in je hersenweefsel zitten. Zoals in het lijf van een kat die als kitten te weinig te eten heeft gehad, en de rest van zijn leven zijn eten snel naar binnen schrokt, voor het geval dat iemand het hem wegneemt. Gebrek maakt schuw en moedeloos, een gevoel waar je moeilijk overheen groeit.

Daarom hebben wij bij tante Dora een zwak plekje voor de Voedselbank. Dank zij de Voedselbank krijgen kinderen toch een beetje het gevoel dat er hulp is, als je het nodig hebt. Je zult niet verhongeren, daar zorgen vrijwilligers voor, mensen met het hart op de goede plaats, niet alleen in december, in een televisieshow vol glitter en getetter, maar het hele jaar door, twaalf maanden lang, in stilte, geconcentreerd, omdat het moet.

Hart onder de riem

Wij van tante Dora willen al die stille maar onmisbare Voedselbank-vrijwilligers overal in het land een hart onder de riem steken. Dank zij hen hebben veel arme gezinnen toch nog een beetje Kerst, en hoeft in 2024 niemand met een knorrende maag naar bed te gaan. Prima werk, bedankt! Maar tevens hopen we dat het werk van de Voedselbank ooit overbodig wordt, misschien al in 2024, omdat niemand meer door de steeds wijder wordende mazen van het maatschappelijke vangnet dondert. Omdat er geen kinderen meer zijn die met een lege maag naar bed gaan.

En het een schande is dat in ons rijke land er voedelbanken moeten bestaan. Want het blijft te gek van woorden dat we er in Nederland niet voor kunnen zorgen, dat iedereen gewoon genoeg inkomen heeft om in ieder geval normaal te kunnen leven. Maar ervaring heeft geleerd dat er nog steeds veel mensen zijn die alleen hun eigen financiële belang voorop stellen en niet snappen dat je een beter land krijgt , als iedereen er gewoon zelf zijn dagelijkse eten en de energie-rekening gewoon zonder hulpfondsen en middelen kan betalen.

Namens Tante Dora wensen we jullie een goed 2024 toe. En vergeet niet dat wij met zijn allen de wereld met kleine stapjes een stuk beter kunnen maken,

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. "hanneke" schreef:

    Ik kan me hier alleen maar helemaal bij aansluiten!

  2. Wil schreef:

    Mooi geschreven over de voedselbank en zeker een welverdiende pluim voor alle vrijwilligers. Inderdaad is het een erg dat de voedselbank nodig is maar zolang er niets verandert is het belangrijk dat de voedselbank er is.
    Het verschil tussen miljarden (!!!) uitgeven met de Kerst en niets te eten hebben is wel heel erg groot maar helaas waar.
    Ik hoop dat er iemand van de regering dit artikel van tante Dora leest en er misschien eens een belletje gaat rinkelen………