VROEGER HAD JE GEEN BLOEMENTUINEN

TANTE DORAbloem aardpeer

Laatst was een van de neven in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een vrijwilliger gaf een rondleiding langs de zonder uitzondering fraai gerestaureerde boerderijen en arbeidershuisjes. Bij één van die arbeidershuisjes bleef de gids staan, en beklaagde zich erover dat er in het piepkleine tuintje achter het even piepkleine huisje enige jaren geleden een bloementuintje was aangelegd.

‘Daar klopte helemaal niets van’, zei de gids. ‘Honderd jaar geleden hadden gewone mensen geen bloementuintjes. Gewone mensen gebruikten elke centimeter tuin die ze hadden om er groente op te kweken, of aardappelen, of om er in een kot een paar konijnen of zelfs een varken vet te mesten. Bloemen kun je niet eten, die plantte je niet aan. Niet historisch verantwoord dus.’

Inmiddels groeide er rabarber en nog wat andere eetbare planten. Foutje hersteld. Het is wel eens goed om je te realiseren dat mensen ooit voor hun naakte overleven afhankelijk waren van hun tuintje. In barre tijden zoals de crisis waarin we momenteel zitten, keert het weer een beetje terug: de moestuin uit bittere noodzaak. Het is leuk en nuttig om je eigen groente te verbouwen, maar misschien niet op het scherpst van de snede. Hopelijk blijft het onderhouden van een moestuintje toch overwegend een eigen keuze uit liefhebberij en uit een onbevangen verlangen naar verse groente en kruiden, en geen zaak op leven en dood.

 

LEES MEER:  Alle voordelen van een moestuin nog eens op een rijtje:

http://www.dora-besparen.nl/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/tien-voordelen-van-een-moestuin/moestuinen

 

Groenten zijn echt heel belangrijk. En daarom is de groenteman dat ook:

de groentemanhttp://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/de-groenteman/

 

Dit vind je misschien ook leuk...