VUURWERK KIJKEN BIJ DE BUREN?

TANTE DORA

Vorig jaar om deze tijd raadden we onze lezers aan om zelf geen vuurwerk te kopen, maar naar het vuurwerk van de buren te kijken. Geen twijfel mogelijk: dat bespaart je klauwen met geld, ook in de overgang van 2015 naar 2016. In die zin kunnen we de tip van vorig jaar slechts volmondig herhalen. Maar je kunt je inmiddels wel afvragen of het ‘vuurwerk kijken bij de buren’ nog wel kan.

Dora vuurwerk

Steeds minder mensen steken op de laatste dag van het jaar vuurwerk af. Eigenlijk is het nog maar een piepklein deel van de Nederlanders. Experts proberen het fenomeen te duiden. De crisis zou een rol spelen: er is minder geld voor extra’s zoals vuurwerk. Bovendien hebben veel mensen het wel gezien, dat geknal. En het grote aantal slachtoffers en het grote aantal vernielingen en branden, allemaal gevolg van vuurwerk, begint menigeen de keel uit te hangen.

Vuurwerkvrije zones

Ten slotte zijn er steeds meer gemeenten die vuurwerkvrije zones instellen. Dat kan soms tot merkwaardige reacties leiden. Niet zo lang geleden stelde een gemeente een vuurwerkvrije zone in rondom een wooncomplex voor ouderen. De gemeente wilde de senioren behoeden voor geknal en ander verontrustend ongemak. De bewoners waren echter zwaar teleurgesteld, en wilden dat de gemeente haar besluit introk. Want zij wilden, veilig van achter het raam, ook graag naar mooie vuurpijlen en Bengaals vuur kijken. Waarna de gemeente haar beslissing herriep.

Hoe dan ook: geen vuurwerk kopen bespaart je veel geld. Geen vuurwerk afsteken is wel zo veilig. Maar helemaal geen vuurwerk, ook niet van de buren: daar is geen leukigheid aan. Zie hier, één van die nieuwe dilemma’s van de 21ste eeuw. Liever niet, maar niet helemaal zonder, al was het maar bij een ander, om mee te genieten.

Dora wijn frapperen

In de voorgaande weken hebben wij van tante Dora wel vaker gezegd: probeer de traditionele decemberfeesten terug te veroveren op de commercie. Doe het zelf, doe het samen, en doe het op een goedkope maar sfeervolle manier. Misschien kun je Oud en Nieuw voortaan ook spaarzaam en gezellig vieren? Zonder duur vuurwerk, met zelfgebakken oliebollen en appelbeignets, met een goedkoop flesje prik, en dan samen wachten op klokslag twaalf? Lekker knus, en helemaal zelf gedaan!

TIP:  Aanstaande woensdag op Zuinig met tante Dora: een recept voor eigengebakken oliebollen!

LEES MEER: Je kunt ook gratis van cultuur genieten, als je meekijkt en meeluistert met een ander:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/gratis-van-cultuur-genieten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...