WAAROM LIEVER EEN WAT DUURDERE OESTERSAUS?

TANTE DORA

lime spaarvarken

Wie al wat langer probeert om zuinig te leven, zal merken dat je op sommige dingen beter niet kunt bezuinigen. Het is een kwestie van leren. Want niet alles wat goedkoper is, is een goede aankoop.

Dora oestersaus klein

Neem bijvoorbeeld: oestersaus. Een halve literfles goede oestersaus kost je bijna vier euro. Best veel geld. Er zijn ook goedkopere ‘oestersauzen’, die hooguit de helft kosten. Je ziet: ‘oestersauzen’ staat tussen aanhalingstekens, en terecht. Want die goedkope saus is een soort namaak, gemaakt van gefermenteerde paddenstoelen. Niet het echte ding.

Die namaak oestersaus smaakt ook lang niet zo goed als de echte. Echte oestersaus, met echt oesterextract, smaakt hemels lekker. Je kunt er letterlijk alles lekker mee maken. Zoals restjes groenten, een uitje, knoflook en wat goedkope koolvis uit de diepvries. Goedkoop eten, hooguit voor een paar dubbeltjes per persoon.

Bereid die simpele ingrediënten in een wokpan en overgiet ze met de oestersaus, of met sojasaus en oestersaus. En ineens is de goedkope etenswaar omgetoverd tot een briljante roerbakschotel van restaurantkwaliteit. Simpel maar goed eten, heerlijk gemaakt met een goede kwaliteit saus. Zo’n fles oestersaus gaat, als je hem niet elke dag gebruikt, gemakkelijk een half jaar mee. Goed voor een half jaar smakelijk eten voor weinig geld.

Bespaar dus niet op de oestersaus, JUIST als je niet veel geld voor groenten en andere ingrediënten kunt of wilt uitgeven. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere smaakmakers. Investeer in een goede currypasta of in een goede kwaliteit currypoeder. Ook hier geldt weer: goedkope ingrediënten smaken beter met een klein beetje meer toegevoegde kwaliteit.kruiden en specerijen

Sowieso: investeer in kruiden en specerijen! In arme werelddelen als India of het Verre Oosten hebben ze ook geen geld voor dure liflafjes en een pond biefstuk per persoon. Maar door een uitgekiende mix van kruiden smaken zelfs wat uien en een beetje vis als een vorstenmaal. En elke dag anders, door een steeds wisselende samenstelling. Koester je smaakjes! Bespaar er niet op!

 

LEES MEER:  Lekkere kruiden en specerijen die je niet vaak gebruikt, kun je best lang bewaren:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/koop-het-in-een-tube-of-als-poeder/

tube mayonaise

Tante Dora schrijft vaak over manieren om met uitgekiende kruiden iets lekkers te maken van simpele dingen. Zoals een Indiase curry van Hollandse piepers, of een jammie roerbakschotel met een beetje blackbeansaus:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/vegetarische-curry-met-aardappelen-en-yoghurt/

en

Dora roerbakschotel paksoi 2 kleinhttp://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/roerbakschotel-met-varkensvlees-en-paksoi/

 

Dit vind je misschien ook leuk...