WIKIPEDIA IS GRATIS

Gisteren hadden we het in Dora’s ding over de aloude snijbonenmolen. Wie iets meer wil weten over snijbonen, of over de snijbonenmolen, kan tegenwoordig terecht op de internetencyclopedie Wikipedia. Dat is zo vanzelfsprekend, dat we er niet meer bij stilstaan. Net zomin als we stilstaan bij het feit dat de digitale encyclopedie gratis is. Welbeschouwd is dat eigenlijk niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Dora encyclopedie

In zijn jonge jaren werkte één van de neven bij een regionale krant. Dat was vóór de doorbraak van de pc en internet. Als je wilde weten wat de hoofdstad van Paraguay is, dan moest je dat nog in een papieren encyclopedie opzoeken. Op de redactie stond een Winkler Prins-encyclopedie van meer dan twintig delen. Die werd vrijwel elke dag meermaals geraadpleegd. Inderdaad om te weten te komen wat de hoofdstad van Paraguay is. Of in welk jaar Jan van Schaffelaar van de toren van Barneveld sprong. Die gegevens had je soms nodig, voor een krantenartikel.

Verouderd

Het probleem van papieren encyclopedieën is wel, dat de gegevens die ze bevatten al verouderd zijn op het moment dat de encyclopedie in de winkel ligt. De Winkler Prins op de redactie van de krant waar de neef in de jaren negentig werkte was van 1947. Dat zag je aan de onderwerpen. Er was bijvoorbeeld een uitvoerig hoofdstuk over Nederlands Indië, dat in 1947 immers nog niet onafhankelijk was.

Al die informatie over Sumatra en Minangkabause huizen was interessant, maar over ruimtevaart werd helemaal niets vermeld. Internet was in de jaren negentig nog niet algemeen, ook niet op de krant, dus dan moest je op een andere manier aan je achtergrondinformatie over ruimtereizen komen. Bijvoorbeeld door een collega te vragen die een beetje interesse had voor ruimtevaart. Of gewoon: géén artikel schrijven over ruimtevaart.

Tegenwoordig kun je met een muisklik letterlijk alles te weten komen, over alle onderwerpen in de wereld. Wikipedia is een gigantisch kenniscentrum, dat voortdurend wordt bijgewerkt, vaak door zeer specialistische experts. De hele wereld denkt mee en schrijft mee. En al die informatie is gratis. Je hoeft je niet in de schulden te steken voor een papieren encyclopedie, of er een aparte boekenkast voor te kopen. Wikipedia is letterlijk binnen handbereik, op je tablet of iPhone. Je denkt er niet meer bij na.

in de bus

En reken maar dat je ‘m nodig hebt, die Wikipedia! Zelfs voor het artikel dat je nu leest, is de online encyclopedie diverse malen geraadpleegd. Want hoe spel je ‘Minangkabaus’ ook alweer? En: hoe heette dat plaatsje waar Jan van Schaffelaar van de toren sprong? En: wat is nu eigenlijk de hoofdstad van Paraguay? Even zoeken… Asuncion! Dank je wel, Wiki!

 

LEES MEER:   Heel veel kennis is tegenwoordig gratis op internet te vinden. Je kunt er zelfs gratis tijdschriften lezen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/tijdschriften-gratis-online/

 

Dit vind je misschien ook leuk...