ZOVEEL OVER ETEN?

TANTE DORA

Je hebt het misschien ook in de gaten, maar Zuinig met tante Dora heeft de afgelopen week weer heel veel geschreven over ETEN. Dat is geen toeval. Wie bezuinigen moet, maar ook wie bezuinigen wil, stoot altijd aan die ene grens: er moet wel eten op tafel komen. Voedsel is een basisvoorwaarde voor het menselijk bestaan. Wie niet eet gaat dood, en wie slecht eet wordt ziek. Zo simpel is het wel.

Dora jaren 50 dieet 1

Wie wel eens financieel op een houtje heeft moeten bijten, kent het verschijnsel: met weinig geld in je portemonnee moet je voortdurend aan eten denken. Als de huur, het gas en elektra en de abonnementen en verzekeringen betaald zijn, is het meeste geld al weer op. En de maand moet nog goed en wel beginnen. Geld voor kleding en schoeisel is er vaak niet, en al helemaal niet voor luxe uitspattingen als een dagje uit of een kopje koffie in een cafeetje. Maar is er überhaupt wel geld voor eten?

Lege vakjes

Je kijkt in de bijna lege vakjes van je portemonnee, je rekent uit hoeveel dagen je moet uitkomen met dat geld, je onderzoekt de koelkast en de voorraadkast op eetbare dingen die daar nog liggen, je kijkt in de reclamefoldertjes van de supermarkt en herinnert je het goedkope groentestalletje op de markt, je kookt in je hoofd goedkope gerechten, en telt de plakjes kaas die je voor de boterhammen nodig hebt. En pas dan koop je eten in: afgepast op het schraperige af, zonder een enkel extraatje, met een strikt boodschappenlijstje en een dichtgetimmerd budget. Geen cent méér! Als je thuis bent, laat je je blik nog eens over de producten en ingrediënten gaan, kookt in je hoofd nogmaals een aantal gerechten, je ziet dat het kan met wat je hebt, en bergt ten slotte alles min of meer gerust op. De komende dagen hebben we weer te eten, denk je.

vers afdeling

Ja, mensen met weinig geld denken veel aan eten, maar op een andere manier dan een welvarende Bourgondiër die op internet de recensies van sterrenrestaurants leest, ter voorbereiding van het volgende culinaire tripje deze maand. Goed eten moet, anders word je ziek. Zo simpel is dat. Daarom schrijven wij van tante Dora zo vaak over eten: omdat het moet, helaas.

Bron van vreugde

Maar eten kan ook een bron van vreugde zijn, zeker als je niet veel andere verzetjes kunt betalen. Een goed bord eten is een vorm van levensvreugde, die bovendien niet veel hoeft te kosten. Het is leuk om (samen) heel lekker te eten, van producten die je voor maar een paar euro hebt gekocht. Ook daarom schrijven wij over eten. Dat is de ware vreugde van besparen, leven en genieten. Omdat het kan, gelukkig.

LEES MEER:   Als je je er een beetje in traint, kun je al van tevoren inschatten hoeveel je boodschappen gaan kosten:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/reken-de-boodschappen-van-tevoren-uit/

Soms is het goed om eens wat vaker over voedsel en eten na te denken:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/voedsel/

 

Dit vind je misschien ook leuk...