ZUINIGE EN SLANKE SOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het moet geen verrassing zijn dat Tante Dora dol is op soep.

Dora aardappelpreisoepDora radijsloofsoepdaslooksoephumkessoep

Veel van de recepten op deze site zijn voor soep. Dat is niet toevallig. Soep biedt bij uitstek de mogelijkheid om restjes groente en vlees in een lekkere maaltijd om te toveren, beter dan welk ander gerecht ook. Zelfs de resten van de maaltijd van de vorige dag laten zich verrassend goed in een smakelijk soepje veranderen. Een restje bloemkool in een beetje bouillon, al dan niet met plukjes vlees van gisteren, zorgen voor een goed en goedkoop begin van het diner van de volgende dag. Soep is al eeuwen armeluiskost, en met goede redenen.

Bovendien houdt soep je slank. Er zijn mensen die denken dat je minder eet als je vlak voor de maaltijd flink veel water drinkt. Volgens de theorie vult het water de maag zozeer, dat de trek naar eten minder wordt.

Dat klopt niet. Water verlaat vrijwel direct de maag, en kan dus onmogelijk een ‘vol’ gevoel geven. Bouillon daarentegen wordt door de maag als voedsel herkend, en als zodanig behandeld. Bouillon blijft in de maag om gedeeltelijk te worden verteerd. Bouillon geeft je wel een verzadigd gevoel, dat bovendien lang aanhoudt. Als je de bouillon ook nog vult met veel groente en andere voedzame ingrediënten, dan eet je niet alleen goed, maar je hebt na het eten ook niet meteen weer trek, waardoor je niet verleid wordt om te gaan snacken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...