DRIE JAAR EEN WET TEGEN VOEDSELVERSPILLING IN FRANKRIJK
Precies drie jaar geleden werd in Frankrijk een wet aangenomen, die het supermarkten verbiedt om nog eetbaar voedsel weg te gooien. Wie toch eten dumpt, kan een stevige boete van €4.500 verwachten. Door de wet hoopten de Franse politici de verspilling van voedsel te voorkomen. Voortaan moesten de supermarkten het overtollige maar nog bruikbare voedsel aanbieden aan goede doelen zoals voedselbanken. Of ze konden het aanbieden om te worden verwerkt tot diervoedsel of compost. De Franse regering hoopte zo de verspilling van voedsel tot 2025 te kunnen halveren.
Heeft de Franse wet echt geholpen? Wat mocht en mag je verwachten van een dergelijke sturing van de overheid? Al in 2015 vroegen experts zich af of de maatregel veel impact zou hebben. Veel supermarkten schonken hun voedsel al aan goede doelen. Bovendien gooiden de winkeliers relatief weinig eten weg. Het ging hooguit om vijf procent van het totaal. Terwijl de klanten, de consumenten thuis goed zijn voor meer dan veertig procent van het weggegooide en verspilde voedsel. Daar doet de wet niets aan.
Verschuivingen
Inmiddels is wel duidelijk dat er zich in de afgelopen drie jaar inderdaad geen grote verschuivingen hebben voorgedaan. Het helpt wel de Franse voedselbanken, die zo een veel grotere keuze aan (verse) producten kunnen weggeven. Zo zie je, dat ook een kleine vermindering van verspilling grote positieve gevolgen kan hebben.
Ook in ons land gooien consumenten hun kostelijke eten dikwijls in de vuilnisbak. Iedere Nederlander verspilt zo vijftig kilo voedsel, met een waarde van ongeveer € 150 per hoofd van de bevolking. Dat zijn best schokkende cijfers. Een gezin van vier gooit dus tweehonderd kilo eten in de bak. Dat gewicht kun je echt niet tillen. En bedenk eens, wat je voor vier keer 150 is zeshonderd euro allemaal zou kunnen doen!
Mentaliteitskwestie
Verspillen van voedsel is een slechte zaak. Het voorkomen van verspilling is een mentaliteitskwestie. Misschien is de Franse wet geen oplossing voor het probleem, maar het heeft hopelijk wel een positief effect op de mentaliteit van de Fransen. Niets doen is ook geen optie. Misschien moeten wij neven een Franse versie van Zuinig met tante Dora maken? Kunnen ze in het land van de wijn, het stokbrood en de kaas ook eens onze voedselbankrecepten proberen.
LEES MEER: Ook slim: gekke groenten een tweede leven geven:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/een-tweede-leven-voor-gekke-groenten/