€ 7,95 VERKOOPT BETER DAN ACHT EURO
Eén van de neven werkte in zijn jonge jaren in een boekwinkel. In de uitverkooptijd moesten de boeken worden afgeprijsd. Een boek dat 12,50 gulden kostte, werd dan voor acht gulden verkocht. Of liever gezegd: voor 7,95 gulden. Dat leerde de neef al snel: nooit op hele guldens afprijzen, altijd een stuiver minder!
Als je tot acht gulden afprijst, dan staat er immers die acht voor de komma. Als je op 7,95 gulden afprijst, dan staat er een zeven voor de komma. Ach, wat maakt het uit? Heel veel! Er is een psychologisch verschil tussen ‘zeven gulden en nog wat’, en ‘acht gulden’.
En nog wat
Die ‘zeven gulden en nog wat’ klinkt voordeliger dan ‘acht gulden’, ook al is het maar een stuiver verschil, en al maakt die stuiver op de winst nauwelijks uit. Maar voor ‘zeven gulden en nog wat’ wordt een boek sneller verkocht dan voor ‘acht gulden’. En dat maakt wél een verschil uit in de winst.
Zo worden wij klanten dus bij de neus genomen. Als een grote supermarkt een serie artikelen voor rond een euro wil verkopen, dan maakt hij er een eenheidsprijsje van: 99 cent. Klinkt goed, die 99 cent. Het klinkt voordeliger dan een euro. Het is het niet, maar het bekt lekker goedkoop. ‘Voor nog geen euro’, zoals een andere supermarkt het in zijn folder noemde.
Als klant ga je niet echt de boot in, qua uitgaven. Maar wees je er bewust van dat de winkeleigenaar jou altijd wil doen geloven dat je het bij hem goedkoper krijgt. Als je dat prijskaartje van 99 cent ziet, denk dan voor de lol eens: ‘eigenlijk een euro dus’. Beschouw het als een oefening, zodat, als je een auto in de showroom ziet staan voor € 10.995,00, je beseft dat het niet 10.000 en nog wat is, maar eigenlijk 11.000 euro. Eerlijk is eerlijk.
LEES MEER: Let op afgeprijsde delicatessen:
http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/let-op-afgeprijsde-delicatessen/