ECHTE EUROOTJES BESTEED JE IN EEN ECHTE WINKEL

Van een aantal economische experts is bekend dat zij bang zijn dat contant geld verdwijnt. We pinnen als gekken, en echte harde eurootjes komen er niet meer aan te pas. Als de banken contant geld helemaal opdoeken en we alleen nog maar elektronisch kunnen betalen (wat de banken graag willen), dan hebben ouderen, gehandicapten en slechtzienden daar veel last van. Want het betaalgemak van betaalkaarten is niet voor iedereen gemakkelijk.

Contant geld is ook een hele zegen voor mensen die wel vief zijn en niets mankeren. Je wordt immers vanzelf spaarzaam, als je ziet hoe je heuse bankbiljetten en munten uit je portemonnee vist, ze overhandigt aan de caissière, en vervolgens moet aanzien hoe jouw zuurvergaarde geld in de kassa-la verdwijnt, en de kassa wordt gesloten. Weg geld! Even een momentje om na te denken over de vraag, of wat je net gekocht hebt wel de moeite waard is.

Beleving

Met zo’n kaart of een betaal-app op je mobile telefoon heb je die uitgeef-beleving niet. Piep!, en je bent ik-weet-niet-hoeveel geld armer. Vaak weten de pinbetalers inderdaad niet wat ze zojuist hebben overgemaakt aan de bankrekening van de (web)winkel. Wat doet het ertoe? Er is betaald, en ze kunnen de spullen mee naar huis nemen. Dat ze zichzelf zojuist ook armer hebben gemaakt, verdwijnt in de moeiteloze vreugde over de aankoop.

Betaal toch ook cash, en denk tijdens het afrekenen eens na over alle dingen die je ook nog met dat geld had kunnen doen. Daarvoor heb je namelijk de tijd, als je contant betaalt. Bedenktijd. In principe kun je tijdens het betalen nog afzien van de aankoop. Ach, doe ook eigenlijk maar niet. De caissière zal je willen vermoorden, maar het kan wel. Wat ook helpt, is het kopen in een echte winkel in een heus winkelpand.

Gebruiksaanwijzing

Door je boodschappen in een echte winkel te doen, zijn er heel veel momenten waarop je kunt besluiten om iets uiteindelijk niet te kopen. Bij het passen, bij het lezen van de gebruiksaanwijzing, tijdens het gesprek met de verkoper, of terwijl je toch nog even naar andere mogelijkheden kijkt. En anders kun je altijd naar een andere winkel lopen, om daar eens je licht op te steken. Alle tijd om na te denken. En mogelijk van het gelduitgeven af te zien, of nog even te wachten.

Koop in een echte winkel met echt geld, en bespaar.

LEES MEER:   Over ‘banken’ gesproken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/er-zijn-veel-banken-in-nederland-ook-bij-jou-in-de-buurt/

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Irma schreef:

  Sorry maar ik ben het hier echt niet mee eens. Ik koop mijn kleding bijvoorbeeld altijd online. Dan heb ik juist veel meer bedenktijd. Thuis kan ik rustig passen, kijken of ik het kledingstuk kan combineren, voelen of de schoenen echt goed passen enz. Zonder een verkoopster in mijn nek. Bevalt het niet, dan kan ik het, na een nachtje over de aankoop te hebben nagedacht, gewoon terugsturen. Idem met interieuraankopen enz.

 2. liesbet schreef:

  Ik zou het ook een enorm nadeel vinden indien cash geld wordt afgeschaft. Ik breng nu heel vaak boodschappen mee voor mijn bejaarde moeder en een bejaarde tante. Zij betalen me bij aflevering van hun koopwaar cash het bedrag van het kassatiket. Indien er geen cash geld meer zou zijn, moet ik zowel van mijn moeder als van mijn tante elke keer ik boodschappen zou moeten doen eerst hun bankkaart gaan afhalen om mee te betalen in de winkel en die hen dan zo vlug mogelijk terug bezorgen aangezien ze die zelf ook nodig hebben om kleine aankopen te doen bij apotheker, bakker, beenhouwer…. Nu heb ik ook soms al de bankkaart van mijn moeder mee om grote bedragen mee te betalen maar ik heb niet graag de bankkaart van een ander bij : wat ik niet bij heb, kan ik ook niet verliezen….

 3. eurominderen schreef:

  Zou het heel vervelend vinden als het echt zou verdwijnen, nu haal ik één vast bedrag uit de muur per maand en op = op maar met pinnen moet je constant alert blijven, wat is er af hoeveel is er nog over. Zou niets voor mij zijn.
  Volgens mij is er maar één lachende derde als contant zou worden afgeschaft en dat is de belasting. Kunnen ze teminste in de gaten houden of we niet met ze alle in een oude sok aan het sparen zijn 😉

 4. VeggieMo schreef:

  Ik betaal liefst zo vaak mogelijk met cash geld.
  Ik heb het bericht gezien van de DNB en ben er nogal dubbel over. Het ging voornamelijk over het probleem voor ouderen en dat zij graag met contant geld willen betalen. Dit is waar, maar daarmee wordt eigenlijk vrij baan gegeven voor het afschaffen van contant geld. Kan dan wel afgeschaft worden als de ouderen van nu overleden zijn.
  Het gaat echter ook over privacy. Over de macht van banken. Die zullen veel sneller negatieve rente in gaan voeren, betalen per transactie. De overheid zal graag van contant geld afwillen ivm het zwart geld circuit.
  Laten we vooral met contant geld blijven betalen en liefst nog vaker. Banken en overheid staan te springen om het af te schaffen.