ECHTE KUNST VOOR DE PRIJS VAN EEN MASSAPLAATJE

De zomer en dus ook de zomervakantie is echt voorbij.. Als je niet op reis bent geweest , had je je huis een make-over kunnen geven. Maar misschien had je daar de moed of de energie voor. Toch wil een mens s wel eens wat anders, om tegenaan te kijken. Populaire interieurprogramma’s op de televisie doen vaak voor hoe het moet: felle kleurtjes, kussentjes op de bank, waxinelichtjes op dressoir en schoorsteenmantel, en een leuke, hippe afbeelding boven de bank. En daarvoor moet je natuurlijk wel eerst veel geld uitgeven, want “onnodige zaken winkels” sponseren die tv programma’s.

Die hippe afbeelding boven de bank is zo standaard geworden, dat bedrijven als Ikea, een heleboel bouwmarkten, tuincentra en zelfs Action van die platen verkopen, meestal in een bijpassende lijst. Rode zonsondergangen, losjes geschilderde Parijse terrasjes (met Eiffeltoren op de achtergrond), paarden in de deuropening van een stal, of iets met hartjes of Boeddha: het fleurt het retrobehang zo aardig op.

Reproducties

Een nadeel is, dat dezelfde afbeelding die bij jou aan de muur hangt, ook bij tienduizenden andere mensen aan de muur hangt. Bovendien zijn het meestal reproducties, geen echte kunst. Voor deze massawaar moet je best wel veel betalen, vele tientjes soms. Terwijl je na een jaar wel uitgekeken bent op iets wat wel bij de kleur van het behang past, maar je niet in je hart raakt.

Echte kunst doet dat wel. Echte kunst is uniek, er bestaan geen eindeloze series van. Als je een echt schilderij of een echte tekening aan de muur hebt, dan is het alsof er iets van je zelf hangt: uniek en onvervangbaar. Daar word je niet moe van, na een jaartje. Je blijft kijken, en ontdekt steeds iets nieuws. Je vrienden zullen je er van alles over vragen, en jij hebt iets om over te praten. Al heel snel wordt echte kunst iets dat je hele leven mee gaat.

Rembrandt

Ja, maar echte kunst is duur, zul je misschien zeggen. Dat kan, maar het hoeft niet. Het hoeft niet meteen een Rembrandt te zijn. Er zijn in jouw stad vast ook kunstenaars actief. Ze maken unieke dingen, vaak tegen heel redelijke prijzen, echt waar. Je vindt kunstenaars op de plaatselijke kunstmarkt, tijdens atelierroutes , als ze werk tentoonstellen in de plaatselijke bibliotheek, of op internetveilingen. Nu hebben ook kunstenaars een tijd lang hun werk niet meer kunnen tonen, vanwege de corona-toestanden. Maar het wordt toch echt tijd om hiermee weer een nieuwe start te gaan maken. Ga eens gericht op zoek, en zie waar er weer kunst van levende plaatselijke kunstenaars getoond gaat worden en vind een kunstenaar die bij jou past.

Zeker als ze grafiek maken, dus zeefdrukken of houtsneden, kunnen ze je vaak aan iets moois helpen voor weinig geld. Soms voor net zoveel geld als die eigenlijk hartstikke dure panelen uit de interieursupermarkt. En ze kijken helemaal niet gek, als jij zegt dat je nog een lege plek boven de bank hebt. Daar doen ze het voor: voor die lege plek in jouw huis! Daar hoort iets bijzonders, daar hoort echte kunst.

Levende lijve

Een uniek kunstwerk waar jij echt wat aan beleeft, hoeft niet duur te zijn. En het is veel leuker om iets aan de muur te hebben, gemaakt door iemand die je in levende lijve ontmoet hebt, en waarvan je meer werk hebt gezien, dan een dertien-in-een-dozijn plaatje uit een plaatjesfabriek in China. Ga eens op zoek naar een kunstenaar die je aanspreekt, en zeg maar gerust dat je niet veel geld hebt, maar het werk erg mooi vindt. Misschien kun je een deal sluiten, al is het maar een vorm van afbetalen. Kunstenaars zijn daartoe meestal gaarne bereid. Misschien is dat ene ding boven de bank wel het begin van een hele verzameling?

LEES MEER:   Ga voor echt, zelfs als je weinig geld hebt:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/neem-liever-dure-merkkleding-zelfs-bij-de-kledingbank/

Dit vind je misschien ook leuk...