EEN AARDEWERK BEKER OF EEN PAPIEREN BEKER: WAT IS SPAARZAMER?

Af en toe laait de discussie weer op: is het, qua milieu en kosten, voordeliger om je koffie te drinken uit een aardewerk beker die je telkens weer afwast? Of is het beter voor het milieu om je koffie in een kartonnen of plastic bekertje te drinken, dat je na gebruik weggooit? Veel geleerde mensen hebben op dit probleem al hun denkkracht losgelaten, maar ze komen er niet uit. Reken maar uit.

dora-zaadjes-in-beker

Wie een aardewerk beker gebruikt, gooit niets weg, zoals de gebruiker van een papieren of plastic beker. Dat is goed voor het milieu, en het bespaart de uitgaven aan wegwerpbekers. Win win, lijkt het. Maar een aardewerk beker moet je wel regelmatig schoonmaken, het liefst in warm water met een drupje afwasmiddel. Daar houdt het energie en geld besparen alweer op, want het water warm maken kost energie en dus geld, en het afwasmiddel is ook niet gratis of zonder milieubelasting te gebruiken.

Grondstoffen

Een papieren of plastic beker kost extra grondstoffen, en lijkt dus een vorm van verspilling. Maar je spaart wel het warme afwaswater uit. En als je de plastic beker weer netjes recyclet, dan scheelt dat weer milieubelasting. Dan moet je het plastic bekertje natuurlijk niet apart afwassen of afspoelen, voordat je het aanbiedt voor hergebruik. En het is de vraag, of de vrachtwagen die het plastic naar de recyclefabriek brengt, door de brandstof en de uitlaatgassen de hele milieuwinst weer teniet doet. Om over het met plastic beklede karton van het papieren bekertje maar te zwijgen.

Je snapt: je komt nooit van z’n levensdagen uit zo’n rekensom. Daarvoor zijn er teveel variabelen. Bovendien gaat het om het vergelijken van microscopisch kleine geldbedragen, die nauwelijks tot de verbeelding spreken. Het is dus een strijdvraag omwille van de strijd, niet om echt een antwoord te geven.

beker koffie

En wat zegt het gezond verstand? Wat is nu echt het meest milieubewust én prijsbewust? Dat is duidelijk: je drinkt je koffie uit een aardewerk beker die je niet zelf gekocht hebt (gratis), en die bij voorkeur al bestemd was om te worden weggegooid (recyclen), en wast die vervolgens niet af in warm water met afwasmiddel, maar zet ‘m ter reiniging enige tijd in de gootsteen, waar het meeste vuil er vervolgens afwast bij het afspoelen van groente en het wassen van je handen (geen extra watergebruik en energieneutraal). Niet afdrogen met een theedoek, want die moet worden gewassen. Gewoon laten drooglekken. En als de beker kapot is, dan verhard je daarmee je tuinpad, of je legt de scherven onderin een bloempot voor de drainage.

chocolademelk

Op deze manier wordt besparen een raar verhaal. Dat is jammer. Het gezond verstand zegt: gewoon een aardewerk beker gebruiken en lekker meewassen met de afwas. Het ziet er ook spaarzamer uit dan een papieren wegwerpbeker. Dat kan een kind zien en begrijpen. Zo geef je je kinderen tevens een begrijpelijk goed voorbeeld, dat prima valt uit te leggen. Logisch, toch?

LEES MEER:   Nog een raar verhaal over afwassen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/hup-alles-schoon-in-de-afwasmachine/

 

Dit vind je misschien ook leuk...