EEN BONNETJE? JA, GRAAG!

‘Wilt u een bonnetje?’, vraagt de caissière. ‘Nee, laat maar’, zeggen veel klanten vervolgens. Zo’n bonnetje, wat moet je ermee? Je hebt toch betaald? Gepind nog wel: dat zie ik later wel op mijn banksaldo. Een papieren kassabon lijkt een onnodig ding van lang geleden. Zonde van het papier.

Dora kassabon

Toch kan het zin hebben om een bonnetje te vragen, zeker als je op de kleintjes wil of moet letten. We zetten de belangrijkste vier redenen op een rijtje:

  • Er gaat weleens wat fout met het inscannen van de boodschappen, vooral als er aanbiedingen in het spel zijn. Soms is de winkelier simpelweg vergeten om de aanbieding (goed) in het computersysteem te zetten. Ook bij afprijzingen van producten die dicht aan de houdbaarheidsdatum zitten gaat nogal eens wat fout. Bijvoorbeeld omdat de caissière de 35%-sticker niet heeft gezien, en daarom het 35%-knopje niet heeft ingedrukt. Vraag dus het kassabonnetje en kijk eerst, voordat je alles in je fietstassen stouwt, of de bedragen kloppen, vooral van aanbiedingen en afprijzingen. Dat kan je soms euro’s per kassabon schelen.
  • Bewaar de kassabonnen van de dag in je portemonnee of in je broekzak, en schrijf ze bij thuiskomst in je huishoud kasboekje. Maak een kasboekje, waarin je per pagina alle uitgaven van de week bijhoudt. Tel alle bedragen aan het eind van de week op, en kijk of het een voordelige of een rampzalige week was. Als het een rampzalige week was, qua uitgaven, kun je altijd kijken waaraan dat gelegen heeft. En de volgende week die rampzalige uitgaven niet meer doen. Een goede en spaarzame huishoudadministratie begint met het bewaren van de kassabonnetjes.
  • Dingen die je in een winkel koopt, maar die niet bevallen, kun je vaak ruilen. Maar dan moet je wel een bonnetje hebben. En binnen de terugbrengtermijn blijven, die vaak op de kassabon is afgedrukt. Die termijn heeft allerlei goede en begrijpelijke redenen. Word dus niet boos als de winkelier niet wil ruilen omdat je geen bonnetje hebt en/of niet op tijd bent. Dat is jouw verantwoording.
  • En dan nog een vierde, meer emotionele reden: het is zo lekker om achteraf te zien hoeveel geld je bij een afprijzing of korting bespaard hebt! Soms vermeldt de kassabon keurig het totaal bespaarde bedrag. Best leuk. Wie een stuk kaas of een slavink van de afvalhoop heeft gered, en daarvoor 35% of zelfs 50% korting krijgt, wil ook best het gespaarde bedrag in harde euro’s zien staan. Vaak is dat een fijn hoera-momentje.

kassabon + link

Als de caissière je dus vraagt of je een bonnetje wil, zeg dan volmondig: ja! En als je het zonde vindt van het papier, kun je een kassabon ook altijd recyclen als oud papier. Stiekem tussen de pagina’s van de oude kranten stoppen, heel discreet.

LEES MEER: Aankomende week wordt regenachtig. Ideaal weer om eens op internet naar ‘gratis’ te zoeken:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-klus-voor-een-verregende-dag-zoeken-naar-gratis/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Erna schreef:

    Voor in- en overzicht zijn kassabonnen ideaal.
    Helaas bevatten de meeste kassabonnen Bisfenol A, dat is op zich een goede reden om ze te weigeren. Ook horen ze daarom niet bij het oud papier.
    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thermisch_papier

    Groet, Erna