EEN DAK BOVEN JE HOOFD IS EEN BASISBEHOEFTE

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was het heel normaal dat je woningen zag, waarop een dreigend bordje was geschroefd: ‘onbewoonbaar verklaarde woning’. Het was vooral dreigend, omdat er meestal nog mensen in die onbewoonbaar verklaarde woning woonden. Die hadden geen keus: óf helemaal geen dak boven hun hoofd, of wonen in een tochtig, schimmelig en bouwvallig huis. De gemeente zei: doe maar niet, maar de situatie dicteerde: we kunnen niet anders.

Honderd jaar geleden leefden er zelfs mensen in zelfgebouwde plaggenhutten, vooral in het oosten en noordoosten van het land. Hele gezinnen leefden in rokerige, tochtige en vochtige bouwsels van sloophout, takken en opeengestapelde plaggen. Je had voor weinig geld een dak boven je hoofd, maar het was wel een heel armoedig dak. Pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog verdwenen plaggenhutten van het Drentse platteland.

Gevochten

De economie lijkt blijkbaar aan te terkken, maar er wordt nog steeds (en schijnbaar nog vaker) om betaalbare huizen gevochten. Er zijn er simpelweg te weinig. En zomaar een hutje op de hei bouwen mag en kan niet meer. Kraken is lastig, en kopen is alleen voor de rijken. Door de woningcrisis van dit moment worden we weer met onze neus op de feiten gedrukt: een dak boven je hoofd is een basisbehoefte voor ieder mens. Een dak dat niet lekt, een dak boven een plek die in de winter kan worden verwarmd, en waar ruimte is voor een bed, een keuken en een wasgelegenheid. Een plek waar volwassenen en kinderen beschutting kunnen vinden, ook emotionele beschutting, bij elkaar.

Er zullen de komende jaren vele nieuwe woningen gebouwd moeten worden, om ieder een veilige en beschutte plek te geven. Het niet oplossen van de problemen rond de stikstof-uitstoot maakt de bouw van voldoende huizen nog onwaarschijnlijker. Een eigen woning, hoe bescheiden en tijdelijk ook, is een basisvoorziening. En een woning is geen plaggenhut of een tent van karton en vuilniszakken. Daarom hebben we in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw afgesproken om een einde te maken aan plaggenhutten en krotten, en mensen zoveel mogelijk menswaardig te huisvesten. Dat was  in dit landje tot nu toe een tijd lang redelijk gelukt. Nu zouden we daaraan nog harder moeten gaan werken.

LEES MEER:   Lang geleden betaalde je de huur cash:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/lang-geleden-betaalde-je-de-huur-cash/

Dit vind je misschien ook leuk...