EEN ECHTE, PAPIEREN BRIEF OF KAART HEEFT ZO Z’N VOORDELEN

Gisteren werd bekend gemaakt, dat PostNL de prijs van een postzegel op 1 januari volgend jaar verhoogt tot 83 cent. Hup, weer 5 cent erbij! Je zou spontaan besluiten om geen brief of kaart meer te versturen, toch? Desondanks is het een goed idee om papieren berichten te blijven versturen. Waarom? Hier heb je vier goede redenen:

Dora wijsheden app prentbriefkaarten

  • Een verjaardagskaart of een liefdesbrief op papier is iets bijzonders. En omdat mensen zo langzamerhand alleen nog maar mailen en appen, wordt het nóg bijzonderder. Als je de enveloppe van je deurmat oppakt, openmaakt en de inhoud leest, dan pak je als het ware een bijzonder cadeautje uit. Een cadeautje van een ander aan jou. Dat maakt papieren post zo mooi en liefdevol.
  • Bovendien kunnen de geheime diensten van allerlei landen niet meelezen, net zo min als Google, Facebook of wat voor internetbedrijf ook. Als je de enveloppe dichtplakt, dan is het alsof je een kluis afsluit. Er zijn hele strenge wetten rond het briefgeheim. Om jouw enveloppe te mogen openmaken en de brief of kaart te mogen lezen, moeten de overheden toch echt naar de rechter stappen. En die zegt niet automatisch ja. Wie zijn diepste gedachten via het World Wide Web verspreidt, weet niet wie er allemaal in gaat bladeren. Het kan wel een hacker uit de Oekraïne zijn, of een spion uit een ander land. Briefpost is heel erg privé.
  • Mailtjes en appjes worden uiteindelijk gewist. Papieren brieven, vooral als het bijzondere brieven zijn, worden in een mapje gedaan en bewaard. Als je iets wil nalaten aan de mensen ná jou, dan kun je de belangrijke dingen beter op papier zetten. Over vijftien jaar bestaan de apparaten niet eens meer, waarmee je nu met elkaar communiceert. Dan is alles weg. Papier blijft.
  • Elkaar papieren brieven en kaarten sturen is erg goed voor het onthaasten. Zeker nu PostNL nog maar vijf dagen bezorgt, kan het wel even duren, voordat een brief aankomt. En voordat het antwoord terugkomt, ben je soms al een week verder. Je kunt nog zo gebrand zijn op een antwoord: een brief neemt de tijd. Daarom kent de geschiedenis zulke mooie liefdesbrieven: van al dat wachten en smachten wordt de liefde alleen maar groter. Brieven en kaarten zijn goed om te onthaasten, én goed voor de liefde. Als dat niet romantisch is!

schrijven

Dus, lieve Dora-lezers: blijf brieven en kaarten versturen! En als je er tegenop ziet om per 1 januari vijf cent per zegel meer te betalen, dan koop je toch nu alvast een voorraadje? Je betaalt nu de lage prijs, terwijl je de zegels volgend jaar gewoon kunt doorplakken, aangezien er geen bedragen meer op de zegel staan. Dat scheelt je na 1 januari 50 cent per velletje van tien stuks. Tel uit je winst.

LEES MEER:   Papieren kranten, da’s ook zo wat:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/oude-kranten-hergebruiken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...