EEN HALF JAAR GEEN GRATIS PLASTIC TASJES MEER – EEN ONDERZOEK

Het is deze week precies een half jaar geleden dat het weggeven van gratis plastic tasjes in winkels verboden werd. Vanaf 1 januari van dit jaar moest je voor plastic tasjes betalen, of zelf een tas van huis meenemen. We schreven erover op 31 december vorig jaar. Uit landelijk onderzoek blijkt, dat het zwerfaval op straat inderdaad veel minder plastic tasjes bevat. Dat is een plus. Maar er zijn misschien ook nadelen?

Dora tasjes 1

Uit reacties op onze website en op de Dora-Facebookpagina blijkt, dat onze lezers over het algemeen verantwoord omgingen met de gratis plastic tasjes. Ze bewaarden ze om opnieuw te gebruiken, als boodschappentas, als handig afvalzakje, of als drooghoudhoesje over het fietszadel. Om de versleten tas tot slot ook nog in de recycleerbak te werpen.

Flink voorraadje

Sommige lezers berichtten dat ze in de loop van 2015 een flink voorraadje gratis zakjes hadden aangelegd, om het tasjesloze tijdperk beter door te komen. Anderen constateerden dat hun voorraad sinds januari 2016 eerder groter werd dan slonk, ondanks het verbod. We kunnen in ieder geval een aantal dingen vaststellen, na een half jaar:

  • De hoeveelheid zwerfplastic is na 1 januari opvallend snel afgenomen.
  • De meeste klanten kiezen ervoor om zelf tassen mee te nemen, en geen eenmalige plastic tasjes te kopen.
  • De plastic tasjes worden door de winkeliers niet massaal vervangen door gratis papieren tasjes, of door tasjes van andere, recyclebare materialen.
  • Er zijn nog geen plasticproducenten in het gat gesprongen, bijvoorbeeld door massaal van die dunne hemdtasjes op een rol aan te bieden, naast de boterhamzakjes en de pedaalemmerzakken. Een quickscan door het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) heeft in ieder geval nog geen tasjes op een rol opgeleverd. Al heeft één van de neven ooit wel eens ergens zo’n rol met tasjes gezien. Maar dat is alweer een aantal jaren geleden.
  • Niemand blijkt de gratis tasjes erg te missen, en zoekt zonder mokken alternatieven. Het gratistasjestijdperk is zonder veel moeite afgesloten.

Dora zondag rustdag tassen

Zuinig met tante Dora constateert dat het, achteraf gezien, een goed besluit is geweest om de gratis plastic tas af te schaffen. Al blijft de herinnering levend aan die handige, veelzijdige plastic zakjes, waar je bovendien niets voor hoefde te betalen. Het zal gaan wennen, de komende jaren.

LEES MEER:   In het archief:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/afscheid-van-het-gratis-plastic-tasje/

 

Dit vind je misschien ook leuk...