EEN HOUTEN LUCIFER IS GOED VOOR DE PORTEMONNEE EN VOOR HET MILIEU

Vroeger deed je het gas van je fornuis aan met een lucifer. Tegenwoordig zit er in veel moderne fornuizen een elektrische vonkenmaker als ontsteker. Of mensen gebruiken een speciale gasaansteker met een gaspatroon, ook handig om bijvoorbeeld kaarsen of theelichten aan te steken. Er zijn gasaanstekers die kunnen worden bijgetankt, maar de meeste lange aanstekers zijn wegwerpexemplaren en spotgoedkoop, en worden bij het restafval gedaan als ze leeg zijn. Dat zijn per jaar een heleboel aanstekers die wereldwijd worden weggegooid. Kortom: heel veel plastic, metaal, batterijen, restjes gas. Alles komt in de vuilverbranding terecht.

dora-lucifer

Waarom gebruik je geen lucifers? Die zijn van hout, plus een minimale hoeveelheid chemicaliën die verbranden als je de lucifer aansteekt, zoals zwavel en stearine, een soort kaarsvet. Daar heeft een verbrandingsoven geen probleem mee, en het milieu ook amper. Het buitenste hulsje van het doosje heeft op de ruwe strijkvlakken wat minder milieuvriendelijk spul zitten, voornamelijk gemalen glaspoeder. Maar het lege binnendoosje kan zelfs zo bij het oud papier.

Per saldo

Lucifers zijn per saldo veel goedkoper dan de speciale aanstekers, hoe goedkoop de wegwerpexemplaren inmiddels ook zijn. Bovendien bevatten lucifers maar een fractie van de milieubelastende onderdelen van zo’n apparaat. En ze werken altijd en zijn gemakkelijk in het gebruik. Lucifers? Lucifers!

8633-3 Kolenkachel

LEES MEER: Vroeger maakten de mensen hun kachel ook gewoon met lucifers aan. Die stond er tiptop bij, dankzij de kachelpoets:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/kachelpoets/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ineke schreef:

    Wat ook goed werkt is vragen of mensen hun lege wegwerpaansteker voor je bewaren. Het vuursteentje wat erin zit doet het nog prima. Je kunt daar nog jaren je gasfornuis mee aansteken.

  2. opbouwspots led schreef:

    Zeer interessant dank u!