EEN HOUTEN PADDENSTOEL VOOR AL UW GATEN

Tante Dora zelf gebruikt hem niet: de houten sokkenstoppaddenstoel. Maar een oudere nicht van Dora zag zo’n ding ooit in de la van een plaatselijk streekmuseum liggen, en vroeg zich af wat het was. Het is een hulpmiddel bij het sokken stoppen, werd haar verteld. En kort daarop zag ze net zo’n ding op een rommelmarkt te koop voor twee kwartjes. Kopen dus, al was het maar om het eens te proberen.

Dora paddenstoel

Vroeger werden sokken en kousen zelf gebreid. Als er een gat in het mooie breisel komt, rafelt het snel uit. Door het gat te mazen kun je verdere schade voorkomen. Je weeft als het ware een nieuw stukje sok in het gat, door met een dikke stopnaald eerst draden over het gat te trekken, en vervolgens in een rechte hoek afwisselend onder en over die draden de opening dicht te weven.

Hele kunst

Sokken stoppen is een hele kunst, die meisjes vroeger leerden op de Huishoudschool. Je hebt er wat handigheid voor nodig. Het helpt al een boel, als het gat in de sok enigszins strak en plat ligt. Je kunt het gat tussen de toppen van je vingers opspannen, maar daardoor verschuift het maaswerkje voortdurend, en dan krijg je broddelwerk.

Met de ‘hoed’ van de houten paddenstoel onder het gat ligt alles mooi stabiel. Zo kun je heel soepel met je stopgaren heen en weer weven. Zo’n paddenstoel is ook handig als je in een moderne tricot sok een gaatje dicht moet trekken. Je kunt in dat geval de zijkanten van het gat met een draadje heel precies tegen elkaar aan trekken, zodat je geen onaangename ribbel of bobbel in de stof krijgt.

Dora sokkenstopei 3

Kopen, zo’n houten paddenstoel, als je ‘m tegenkomt op een rommelmarkt. Een handige doe-het-zelver kan er wel eentje zelf maken, van een restje hout. Wel goed schuren en lakken, anders heb je door de splinters snel weer een gat. Of houd je ogen open naar een houten ei, dat je op de foto hierboven ziet, waarmee je ook heel goed sokken kunt stoppen. Zo’n ei is bovendien een mooi dingetje voor in een leuke schaal op het dressoir. Twee keer plezier van één ding.

LEES MEER:   Altijd in huis hebben, zo’n standaard naaigarnituur:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

 

Dit vind je misschien ook leuk...