EEN NEUTRALE BASISGARDEROBE ALS BASIS VOOR KLEUR EN FLEUR

Een aantal jaren geleden hadden we bij Zuinig met tante Dora een item over kleding. We suggereerden, dat het slim is om niet te opvallende en/of kleurige kledingstukken te kopen. De redenering was: opvallende kleren vallen één of twee keer positief op, maar na drie keer gaan de mensen om je heen zeggen: ‘Daar heb je hem/haar weer met dat knalgele ding met rode strepen’. Dan ben je bijna gedwongen om iets nieuws te kopen, voor je goeie geld. Dan kun je beter iets neutraals dragen, en kleur en fleur aanbrengen met een bont hesje of een leuke shawl.

Dora witte kleding uniform

Daar was een aantal lezers, vooral lezeressen, het helemaal niet mee eens. ‘Ik maak zelf wel uit waarin ik loop. En ik vind leuke kleurtjes juist leuk!’, was de toon van een aantal reacties. Zo zie je maar weer, dat je als neven van tante Dora ook te wijsneuzerig kan zijn. Inderdaad: iedereen maakt zelf uit wat hij of zij leuke kleding vindt.

Toch blijft er nog steeds iets voor te zeggen, voor die wat minder uitbundige basisgarderobe. We zetten de voordelen nog eens op een rijtje:

 • Het allerbelangrijkste voordeel: je kunt een neutraal kledingstuk vaker aan, zonder dat het iemand opvalt dat je jarenlang regelmatig het zelfde draagt. Daardoor zal er ook niet snel gedacht worden: ‘Hij of zij heeft zeker geen geld om iets nieuws te kopen’. Dat is een geruststellende gedachte, zeker als je inderdaad weinig geld hebt om kleding aan te schaffen.
 • Bij een sollicitatiegesprek of een moeilijk gesprek met een ambtenaar van de gemeente kan het soms voordelen hebben, als je niet te uitbundig gekleed gaat. Nogmaals: je moet zelf weten hoe je voor de dag komt. Maar een serieus gesprek gaat soms beter in een wat neutraler pak.
 • Het is niet zo dat alle kleur en verrassing uit je kledingkast wordt verbannen. Zoals gezegd: een fleurig hesje, een mooie shawl, een kralenketting, of voor de mannen: een kekke pet of een hippe riem (allemaal goedkoop te krijgen bij Kringloop of Leger des Heils) komen des te beter uit op een niet al te opvallende basisgarderobe.

Dora kledingmerkjes 2

Hopelijk denk je niet dat we ons met je uiterlijk bemoeien. Maar simpel en onopvallend als basis kan voordelen hebben. Tante Dora zelf kan het weten, want zij is coupeuse geweest en heeft een tijd in een damesmodezaak gewerkt. En als je er anders over denkt, laat het ons vooral weten. Zo leren we van elkaar.

LEES MEER:   Het kan bestig lastig zijn om (leuke) goedkope kleding te vinden:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-goedkope-kleding/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Bouk schreef:

  Lastig item vind ik dit altijd. Ik draag kleren die mij goed staan, lekker zitten en idd goed te combineren zijn met andere items. Ik heb natuurlijk wel eens een bloemetjes shirt gekocht of wat anders geks, maar het is bovenal goed combineerbaar wat er bij mij in de kast hangt. Nu mijn dochter kleedgeld heeft gekregen, geef ik haar tips als: koop een iets duurder vest van goede kwaliteit en simpele basic shirtjes voor eronder. Kun je de hele herfst en winter mee doen! En ik zag haar erover nadenken.

  Het boeit mij niet of een ander denkt; goh heeft ze nu nog steeds dat shirtje? Ik zag hem mezelf gister weer uit de kast pakken, dateert van 2011, maar hij is zo mooi en zit heerlijk! Zitten geen gaten in, niet verwassen, nou dan draag ik het nog hoor. Ik denk dit ook niet bij een ander. Het omgekeerde wel; goh heeft ze alweer wat nieuws… ( en dan aan de andere kant vaak mekkeren dat dingen zo duur zijn of dat ze niet op vakantie kunnen ) Het is maar net waar een ieder zijn/haar prioriteit ligt.

 2. Wieneke schreef:

  Hm ja, tante Dora kan wel eens wat betuttelend overkomen, maar ik zie de goede bedoeling er altijd achter. Natuurlijk is het voor iedereen anders: kleding is persoonlijk. Rustige basisgarderobe met wat wisselende accessoires is m.i. een goed advies, maar ook niet meer dan dat.